Magazin

Spisak će vas iznenaditi: Ponovo popularna starinska imena koja se nisu čula više od 50 godina

Kroz decenije se mijenja popularnost određenih imena. I dok su prije dvadeset godina i više bila popularna imena kao što su Kristina, Jelena, Dejan, Marko, Nebojša, danas su zastupljena neka nova, kraća, modernija.

Tek rođene bebe
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Iako većina i novih i starih imena ima lijepo značenje i nosi jaku simboliku, činjenica je da se ona baš stara, tradicionalna i popularna prije pedeset godina i više, danas nigdje ne pojavljuju.

Ipak, lista imena postaje sve raznovrsnija. Iako su u modi neka nova imena djece, poput Nina, Maša , Mila i Sara, polako ali sigurno vraćaju se i neka zaboravljena.

Milica je još uvijek na vrhu liste

Milica je još uvijek tu, u samom vrhu odmah iza Sofije i Dunje, na trećem mjestu ove godine. A Marija je uspjela da se održi među prvih trideset, dok Jelene nema ni među prvih 60 imena.

Ime Jelena je od 1970. do 2000. godine vladalo pune tri decenije, a danas su Lena, Lenka, Elena i Helena oblici imena Jelena koji su u modi i svi zajedno ipak čine Jelenu i dalje najpopularnijim imenom.

Starinska imena trend u Beogradu

Pored ovih standardnih i novih, primećuje se pojava veoma starih imena.

Pa se sve češće čuje da djevojčice dobijaju stara ženska srpska imena poput: Đurđa, Vasilija, Nedra, Ikonija, Tihana, Bisenija, Đurđija, Pelagija, Jefimija, Aleksija, Ognjana, Vida, piše Žena Blic.

Dok dječaci dobijaju imena kao što su: Naum, Vojin, Despot, Nikodim, Makarije, Dorotej, Trifun, Atanasije, Jevrem, Kuzman, Dositej, Grigorije, Đurđe, Vukadin.

Bilo kako bilo, veoma je važno da dobro razmislite o tome koje ime ćete da date djetetu, jer nemaju sva imena lijepa i dobra značenja. A nomen est omen, i to bi možda trebalo da bude polazna tačka za sve buduće roditelje.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu