Biznis

SPREČAVANJE NESTAŠICE NA TRŽIŠTU Rusija od marta zabranjuje izvoz benzina iz države, ali zabrana neće važiti za sve

Ruska Vlada planira da od 1. marta uvede privremenu zabranu izvoza benzina, rekao je danas prvi zamijenik ruskog premijera Aleksandar Novak.

SPREČAVANJE NESTAŠICE NA TRŽIŠTU Rusija od marta zabranjuje izvoz benzina iz države, ali zabrana neće važiti za sve
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Ruska novinska agencija TASS navodi da se očekuje da će ova mjera biti na snazi šest mjeseci i da će se time nadoknaditi porast potražnje za gorivom tokom proljeća i ljeta.

Ruske vlasti su sličnu mjeru preduzeli u jesen prošle godine kako bi opskrbili domaće tržište i stabilizovali cijene.

Međutim, odluka ruskih vlasti imaće nekoliko izuzetaka i od zabrane izvoza biće izuzete članice Evroazijske ekonomske unije – Jermenija, Bjelorusija, Kazahstan i Kirgizija, te Južna Osetija, Abhazija, Mongolija i Uzbekistan.

Pročitajte još

– Svrha ove mjere je sprečavanje nestašice na tržištu i značajniji rast cijena. Trenutno proizvodimo istu količinu benzina koliko i potrošimo, tako da bi povećan izvoz doveo do nestašice i povećanja cijena. Stoga je odluka Vlade preventivna mjera prije sezonskog povećanja potražnje – naglasio je analitičar tržišta iz “Nacionalnog fonda za energetsku bezbjednost” Igor Juškov.

On je istakao da je od sredine proljeća potrošnja goriva u Rusiji tradicionalno u porastu zbog početka radova u polju, pojačane upotrebe vozila i praznika.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije