Politika

“Srpska nije Rusija, pa da to prebrodi” Eksperti o američkim sankcijama porodici Dodik

Američke sankcije nisu naivna stvar i velika je greška shvatati ih olako ili se s njima ismijavati.

Milorad, Gorica i Igor Dodik
FOTO: RTRS/SCREENSHOT

Ovo za Srpskainfo tvrdi bivši karijerni diplomata i stručnjak za međunarodne odnose, Srećko Đukić, komentarišući odluku američkog Ministarstva finansija da na svoju “crnu listu”, osim predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji se tamo nalazi već nekoliko godina, uvrsti i njegovu djecu, Igora i Goricu.

Nakon što je juče objavljeno da su se Igor i Gorica Dodika takođe našli pod sankcijama SAD, njih dvoje su u prvim reakcijama za javnost poručili da ih to ni najmanje nije potreslo.

– Odluka Američkog ministarstva finansija da uvede nekakve sankcije meni i mojoj sestri nije me nimalo potresla, ali me je prilično nasmijala – rekao je Igor Dodik, sin predsjednika Srpske.

Dodao je da su njemu i sestri sankcije uvedene jer su “povezani s ocem”.

– Optužbe da sam se bavio nekakvim podmićivanjem tokom izbora su čista laž i ne znam kako sebi neko može da daje za pravo da bez bilo kakvog dokaza ili argumenta saopšti tako nešto – poručio je Igor Dodik.

Njegova sestra Gorica bila je još oštrija prilikom prve reakcije na vijest da se našla na američkoj crnoj listi.

– Šmrc, baš me je potreslo – napisala je Gorica na društvenoj mreži X (Tviter).

Ironično se zahvaljujući Amerikancima, dodala je da “nema veće privilegije u današnje vrijeme nego biti na američkoj crnoj listi”.

– To je dokaz da nismo agresori i zločinci kao vi. Vama su ruke krvave do lakata, ko god vas podržava saučesnik je u vašim monstruoznim zločinima širom svijeta – navela je Gorica Dodik.

S druge strane, Srećko Đukić za naš portal ističe da je najmanji problem u tome što su odlukom američkog Ministarstva finansija sankcije proširene na skoro cijelu porodicu Dodik, već da je, prema njegovim riječima, za mnogo veću brigu to što SAD, pored pojedinaca, sankcionišu i sve firme povezane s njima.

Srećko Đukić o stranim ambasadorima
FOTO: N1/YOU TUBE/SCREENSHOT

– Te sankcije uopšte nisu naivne. Ne odnose se samo personalno, već se šire i na pravna lica. Ono što posebno zabrinjava jeste to što se nazire perspektiva širenja sankcija, kako personalnih tako i privrednih. To bi za već krhku ekonomsku poziciju Republike Srpske moglo da bude pogubno – smatra Đukić.

Pročitajte još

Osvrćući se na prve reakcije Dodikovog sina i ćerke, Đukić tvrdi da uvrštavanje na američku crnu listu ne treba shvatati podsmješljivo niti olako.

– Od nečijeg ličnog doživljaja mnogo je ozbiljnija stvar posljedice koje te sankcije mogu proizvesti po Republiku Srpsku. Možda trenutno neće imati težih posljedica, ali za mjesec, godinu ili nešto više, sigurno će se osjetiti. Republika Srpska nije Rusija, ako to neko pokušava da poredi. Ono što posebno zabrinjava jeste mogućnost da američke sankcije u nekom trenutku prihvati i EU. U tom slučaju, Republika Srpska to bi zaista teško prebrodila – upozorava Đukić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu