Zabava

“Srušen plafon i svuda prašina” Propada kuća Tome Zdravkovića, mještani skupljaju novac (FOTO)

Mještani Pečenjevaca počeli su samostalno da renoviraju rodnu kuću legende narodne muzike Tome Zdravkovića, koju planiraju da pretvore u muzej, a od gradonačelnika opštine Leskovac dobili su 50.000 dinara za obnovu.

“Srušen plafon i svuda prašina” Propada kuća Tome Zdravkovića, mještani skupljaju novac (FOTO)
FOTO: TV HAPPY/PRINTSCREEN

Uspjeli smo da zamijenimo krov krajem prošle godine. Mještani su samo skupili novac. Tada je i gradonačelnik dao 50.000 dinara. I tu se zaista stalo. Za našu ideju da od doma Tome Zdravkovića napravimo muzej potrebno je mnogo para. Moram da priznam da sam razočaran da se niko nije javio da nam barem da savjet kako da to uredimo. A o pjevačima, koji su napravili silne karijere na Tominim pjesmama, a koje smo molili da nam doniraju određena sredstva ili pomognu u marketingu, ne želim ni da pričam. Niko od njih se nije odazvao”- priča za “rešetku” Staniša Cvetanović, predsjednik Udruženja “Pečenjevce centar svijeta” i inicijator cijele “Tomine priče”, ali i vlasnik istoimene kafane u ovom mjestu.

Tomin dom oronuo je u prašinu i pokriven dijelovima srušenog plafona.

– U dnevnoj sobi, barem po mojoj zamisli, ne bi trebalo da se dira ništa. Tu bi nabavili još nekoliko Tominih odijela, i priznanja. U hodniku bi se nalazio njegov klavir, za koji nam je Tomina žena Gordana obećala da će ga dati kada muzej bude bio pri kraju. Ipak, potrebna je ozbiljna sanacija plafona iznad kuhinje i spavaće sobe”, dodaje on.

Rodna kuća Tome Zdravkovića u selu Pečenjevce ♥

Posted by Postovaoci lika i dela legende Tome Zdravkovica on Thursday, October 16, 2014

Turiste, koji skoro svakodnevno dolaze u njegovu kafanu, kaže, nerado uvodi u kuću, baš zbog takve situacije.

Pročitajte još

– A vjerujte, dolazi ih na stotine. Organizovano. Iz raznih krajeva Srbije. Samo da bi posjedeli kafani koja nosi Tomino ime, a nalazi se u mjestu gdje je on odrastao. Prije nedjelju dana smo imali organizovanu turu gostiju iz Makedonije, a, evo, već sutra su nam se najavili gosti iz Rume -navodi Cvetanović.

U Turističkoj organizaciji Leskovac kažu da pružaju podršku mještanima sela da obnove dom svog poznatog mještanina, prenosi Telegraf.

– Zašto se do sada o tome nije razmišljalo i na tome radilo, ja zaista ne znam. Ipak, svjesni smo činjenice da Pečenjevce zaslužuje da ima muzej Tome Zdravkovića, u njegovoj kući, kao što to recimo ima Zoran Radmilović i mnogi drugi velikani kulturnog i estradnog života iz prošlog vijeka širom zemlje. I to jeste nevjerovatni turistički potencijal Leskovca i okoline koji bi trebalo iskoristiti – ističe direktor Turističke organizacije Nebojša Kocić.

– Ne možemo u ovom trenutku uraditi mnogo zbog neriješenih imovinskih odnosa na tom placu. Nasljednika je mnogo. Gradonačelnik je obećao da će obezbjediti potreban mobilijar, osvjetljenje i sve što je potrebno za uređenje dvorišta, samo kada se za to budu stvorili uslovi – navodi izvor iz kabineta prvog čovjeka Leskovca koji zahtjeva anonimnost.

Pečenjevčani se raduju završetku ovog projekta i željno ga očekuju.

– Kada bi uspijeli sve to da završimo barem do naredne Tomine godišnjice, vjerujte, Pečenjevce bi zaista postalo centar svijeta – zaključuje Cvetanović.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije