Iz našeg ugla

Šta je ključ zdrave mladosti?

"Ne čekajte da se nešto slomi da biste se pozabavili svojim mentalnim blagostanjem. Kao što ne čekate da se slomi kost prije nego što se bavite svojim fizičkim zdravljem." (Princ Hari)

doktor Aleksandar Pejić
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Dragi čitaoci, prošle sedmice smo se dotakli ranih znakova mentalnih bolesti kod djece i adolescenata i kako da ih prepoznamo.

Istraživanja pokazuju da polovina svih mentalnih poremećaja počinje prije 14. godine. To je period kada su djeca i adolescenti izuzetno ranjivi, jer se njihov kognitivni, emocionalni i socijalni razvoj odvija punom brzinom. Ali, uprkos značajnoj činjenici, većina ovih poremećaja se ne detektuje na vrijeme.

UNICEF i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) iznose zabrinjavajuće podatke: jedno od četvoro djece doživljava simptome lošeg mentalnog zdravlja, a depresija je glavni uzrok mentalnih bolesti među mladima. Još alarmantnije je to što je samoubistvo vodeći uzrok smrti među mladima od 15 do 29 godina. Zato je ključno da djelujemo sada – da edukujemo i osnažimo kako nastavnike tako i roditelje. Nastavnici su svakodnevno s djecom i imaju ključnu ulogu u prepoznavanju ranih znakova mentalnog distresa. Pružanjem adekvatne obuke i resursa možemo stvoriti podržavajuće porodično i obrazovno okruženje koje može znatno umanjiti mentalne izazove s kojima se djeca suočavaju.

Takođe, informisanjem roditelja osiguravamo jedinstven i podržavajući pristup u svim aspektima života djece čime jačamo strategije i vještine usvojene u školama. Borba protiv stigme koja okružuje mentalno zdravlje je još jedan važan cilj. Moramo promovisati razumijevanje i empatiju kako bismo ohrabrili rane intervencije i podršku. Podizanje javne svijesti ključno je za stvaranje zajednice koja podržava rano otkrivanje i negovanje mentalnog blagostanja.

Na primjer, nedavno sam se susreo sa slučajem trinaestogodišnjeg Marka (ime promijenjeno radi privatnosti), koji je pokazivao znakove anksioznosti i povučenosti. Njegovi roditelji i nastavnici primijetili su promjene u njegovom ponašanju i zajedničkim snagama smo uspjeli da mu pružimo potrebnu podršku. Ovaj primjer pokazuje kako rana intervencija može pružiti djeci bolju šansu za zdrav razvoj i srećan život.

Zato vas pozivam da zajedno radimo na prevenciji mentalnih poremećaja kod mladih, educirajući sebe i druge o važnosti brige o mentalnom zdravlju od najranijih dana. Naše dijete možda nije samo “u fazi” – možda je u potrebi za našom pažnjom i pomoći.

Srdačno,

Mr sci dr med Aleksandar Pejić, specijalista psihijatrije

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu