Politika

"Veliki broj poslanika ima nacionalnu svijest" Stevandić poručio da očekuje apsolutnu podršku vetu koji je uložila Cvijanovićeva

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić uvjeren je da će parlament Srpske na posebnoj sjednici apsolutno i dvotrećinski podržati veto srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, koja je po pitanju spoljne politike preglasana na sjednici Predsjedništva BiH.

nenad stevandić predsjednik narodne skupštine republike srpske
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Stevandić je rekao da se na posljednja dva zasjedanja Narodne skupštine Srpske o OHR i Kosovu i Metohiji vidjelo da postoji veliki broj poslanika koji na tom planu imaju nacionalnu svijest i razumiju nacionalnu politiku.

Pročitajte još

– Polazimo od činjenice da BiH nije priznala Kosovo i da su time ostala dva člana Predsjedništva – Denis Bećirović i Željko Komšić prekršili vitalne principe koji vladaju u BiH i njene odluke da se ne prizna Kosovo. Dakle, ne očekujem na tom planu nikakve probleme već podršku poslanika srpskom članu Predsjedništva, osim možda onih koji stalno daju neke znakove međunarodnoj zajednici da su podobni ukoliko bi se ovdje dešavale neke nepredviđene okolnosti – rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci.

On je istakao da su takvi, na svu sreću, nepodobni za ovdašnji srpski narod.

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je po pitanju spoljne politike preglasana na sjednici Predsjedništva BiH i da će ići pred Narodnu skupštine Republike Srpske gdje vjeruje da će dobiti podršku za svoje stavove.

Cvijanovićeva je pojasnila da namjerava da uloži veto kada je riječ o Prijedlogu zaključka o usvajanju Sporazuma o slobodi kretanja sa ličnim kartama na zapadnom Balkanu, Sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazuma o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na zapadnom Balkanu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije