Društvo

Strana hrana dominira: Na jedan kilogram mesa koji izvezemo iz uvoza nam dođe čak 11

Uvoz hrane u BiH i dalje cvjeta, pa i ove godine bilježimo kudikamo veću količinu i vrijednost proizvoda koji nam dolaze iz inostranstva od onoga što uspijemo da plasiramo na strana tržišta.

Strana hrana dominira: Na jedan kilogram mesa koji izvezemo iz uvoza nam dođe čak 11
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Podaci Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuju da smo za šest mjeseci izvezli 2,5 miliona kilograma mesa i drugih klaoničkih proizvoda, u vrijednosti 6,4 miliona KM, dok smo uvezli čak 28,5 miliona kilograma ovih proizvoda, koje smo platili 136,9 miliona KM.

Nije teško izračunati da nam na jedan kilogram mesa koji izvezemo iz uvoza dođe čak 11 kilograma.

U pomenutom periodu izvezli smo mlijeka u vrijednosti 49,7 miliona, a uvezli 82,8 miliona KM.

Takođe, u BiH je za šest mjeseci ove godine uvezen 55,1 milion kilograma povrća, što je koštalo 57,5 miliona KM. U istom periodu, izvezli smo tek 5,6 miliona kilograma, vrijednosti 15,5 miliona KM.

Pročitajte još

Za prvih pola godine, iz BiH je izvezeno 14,4 miliona kilograma voća, vrijednih 43,9 miliona KM, dok je uvezen 101,1 milion kilograma, što je koštalo 109,1 milion KM.

Domaći proizvođači mesa odavno traže da vlast na uvoz rashlađenog mesa uvede carinu od 10 odsto, plus prelevmane od 1,5 KM po kilogramu svinjskog i 2,5 KM po kilogramu goveđeg mesa.

Povrtari i voćari takođe traže uvođenje sezonskih prelevmana na one vrste povrća i voća kojih, u određenom periodu godine, imamo dovoljno iz domaće proizvodnje.

Međutim, na zahtjeve domaćih primarnih poljoprivrednih proizvođača vlasti su, do sada, bile i gluve i nijeme, pa ne čudi što hrana iz uvoza i dalje dominira tržištem BiH. Zato nije rijetkost što prilične količine ovih proizvoda, a prije svega povrća, svake godine završe na deponijama.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije