Magazin

Stvaraju mentalno jake ljude: Jevreji djecu vaspitaju pomoću ovih 7 metoda, smatraju se najboljim na svijetu

Jevreji se smatraju jednim od najmudrijih naroda na svijetu, pa tako imaju i drugačiji pogled na proces vaspitavanja djece.

djevojčice se drže za ruke
FOTO: CJ GUNTHER/EPA

Naime, cilj im je da od njih stvore metalno jake i nepokolebljive ljude koji će se hrabro suočiti sa svim životnim situacijama.

Ovo je sedam zlatnih principa Jeverja.

Dozvoljena Sloboda

Savremeno jevrejsko vaspitanje kombinuje dvije naizgled kontradiktorne stvari: slobodu djeteta i stroga pravila.

Pročitajte još

Oni neće poludjeti ako dijete napravi neki nestašluk, ali će dijete dobro znati do koje granice može da ide. Pričom i objašnjavanjem se postiže dobar balans u vaspitavanju.

Primjerom pokazujete šta je dobro

Deca oponašaju ono što vide, zato roditelj mora da bude dobar primjer.

FOTO: FREEPIK
FOTO: FREEPIK

Korisno provedeno vreme

Jevrejska djeca ne znaju šta su ljenjost i besposleno ćaskanje. Časovi violine, engleski jezik, matematika, djeca su od malih nogu navikla na to da je normalno biti stalno zauzet poslom.

Harmonija i sklad u porodici

Iz porodice sve kreće, dijete tu stiče prve navike. Ukoliko raste u okruženju koje je ispunjeno ljubavlju i slogom, velike su šanse da izraste u osobu sa puno samopouzdanja. Da bi dijete bilo mentalno jako, mora da vlada sloga između roditelja.

Usavršavajte se

Nastojeći da odgajaju uspešnu i nezavisnu djecu, jevrejski psiholozi razvili su čitav sistem vaspitanja, sa kojim se svako može upoznati na posebnim kursevima za roditeljstvo. Odgajanje malog genija, započinje usavršavanjem roditelja. Na ovaj način daćete primjer djetetu da je konstantno učenje ključ uspjeha.

Sprečite komplekse

Oni nikad svom djetetu neće reći – nisi to dobro uradio, već će umijesto toga izgovoriti – kako je dobaro dijete poput tebe mogao da uradi nešto tako pogrešno?

“Moje dijete nema i ne može da ima mane” – takav je stav jevrejskih majki. Možda ih vide, ali niko drugi neće znati za to.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu