Politika

"Suština je pomoći privredi" Pekićava poručila da je PDP za izmjenu Zakona o PDV

Poslanik PDP u Predstavničkom domu BiH, Mira Pekić, rekla je na današnjoj sjednici da je suština prijedloga da se plaćanje PDV pomjeri sa 10. u mjesecu na kraj mjeseca u tome da se privrednim subjektima ostavi još 20 dana da naplate fakture za koje moraju platiti PDV.

Mira Pekić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Oni koji ne plaćaju svoje obaveze u nekim slučajevima taj isti PDV, koji je neko drugi platio za njih, stavljaju kao dobitnu stavku u svojim PDV izvještajima, tako da imaju dvostruku korist: niti plaćaju fakture, a koriste ulazni porez kako bi umanjili svoje obaveze. Zato podržavamo inicijativu da se produži rok plaćanja PDV na kraj mjeseca, da bi pravna lica imala više vremena da naplate svoja potraživanja – rekla je Pekićeva.

Pročitajte još

Istakla je da pomjeranje roka na kraj mjeseca znači pomoć onima koji pune budžet.

– Budžet može djelimično trpiti zbog ovoga, ali šta ćemo ako dođemo u situaciju da nema ko da ga puni? Ne smije niko misliti samo o budžetu, samo o tome gdje sjedi i dobija platu, nego moramo svi misliti i kako olakšati privredi. Nadam se da će kolege poslanici imati dovoljno razuma da prihvate ovaj prijedlog – rekla je Pekićeva ističući da bi to bila i poruka privrednicima da su jasni njihovi problemi i da će se zakoni izmijeniti tako da idu njima u korist.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije