Društvo

Suzbijanje nezakonitog posjedovanja oružja: BiH domaćin regionalnog sastanka (FOTO)

Bosna i Hercegovina je domaćin Regionalnog koordinacijskog sastanka o provođenju „Mape puta za održivo rješenje za suzbijanje nedozvoljenog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine malim oružjem i lakim naoružanjem i pripadajućom municijom na Zapadnom Balkanu do 2024. godine“.

Suzbijanje nezakonitog posjedovanja oružja: BiH domaćin regionalnog sastanka
FOTO: MINISTARSTVO BEZBJEDNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Na dvodnevnoj konferenciji, koja se realizira uz podršku EU i SEESAC, predstavnici iz cijelog regiona predstavili su dosadašnje realizirane mjere te razgovarati o koordinaciji budućih zajedničkih aktivnosti.

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić je naglasio da su nadležni organi u BiH u proteklom periodu uložili su značajne napore kako bi u oblasti kontrole malog oružja i lakog naoružanja postigli održiva rješenja.

Pročitajte još

Dodao je da je pored migrantske krize, krijumčarenje oružja predstavlja jedan od najvećih problema, sa kojim se moramo i dalje baviti u smislu pronalaženja najboljih rješenja za njegovo smanjenje.

– Posljednji incidenti koji su se zloupotrebom vatrenog oružja desili na teritoriji BiH i Republike Srbije, predstavljaju veliku opomenu i upozorenje za sve nas. Tragična iskustva koja su nas zadesila u tim događajima, nažalost govore o tome, da u narednom periodu moramo biti još više fokusirani na stvaranje sigurnog okruženja u kojem bi trebali da žive građani Bosne i Hercegovine, drugih država regiona ali i Evropske unije – rekao je Nešić.

Suzbijanje nezakonitog posjedovanja oružja: BiH domaćin regionalnog sastanka
FOTO: MINISTARSTVO BEZBJEDNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Prezentirao je i neke od najznačajnijih rezultata koje je BiH postigla u proteklom periodu u saradnji sa međunarodnim partnerima ali i državama u region. Uz saradnju svih policijskih agencija u BiH, u proteklih pet godina prikupljeno i uništeno oko 25.000 komada i dijelova malog oružja i lakog naoružanja, što predstavlja značajno povećanje u odnosu na raniji period.

Unaprijeđena je sigurnost skladišnih kapaciteta policijskih agencija u Bosni i Hercegovini na 17 lokacija, ojačani su kapaciteti službenika Granične policije i Uprave za indirektno oporezivanje ali i drugih nadležnih policijskih agencija u BiH u borbi protiv ilegalne trgovine oružjem.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije