Svijet

ORUŽJE POSLATO UKRAJINI Pojavilo se kod Izraelske granice

 Oružje koje je Zapad poslao Ukrajini već je primijećeno blizu izraelskih granica, izjavio je premijer Izraela Benjamin Netanjahu listu "Džerusalem post".

ORUŽJE POSLATO UKRAJINI Pojavilo se kod Izraelske granice
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

On je na pitanje o stavu Vlade Izraela u vezi sa ukrajinskom krizom rekao da je Tel Aviv u “jedinstvenoj” situaciji, drugačijoj od, recimo, Poljske, NJemačke, Francuske ili bilo koje druge zapadne zemlje koja pomaže Ukrajini.

Netanjahu je naglasio da je vojna granica sa Rusijom blizu, te da izraelski piloti lete uz ruske iznad Sirije i da smatra da je važno da Tel Aviv zadrži slobodu djelovanja protiv pokušaja Irana da se vojno postavi na sjevernu granicu Izraela.

Pročitajte još

– Drugo, zabrinuti smo da će bilo koji sistem koji damo Ukrajini biti upotrijebljen protiv nas, jer može da završi u rukama Iranaca. Usput, to nije samo teoretska mogućnost, jer se to već desilo sa zapadnim protivtenkovskim oružjem koje sada pronalazimo na našim granicama. Zato moramo biti veoma oprezni – istakao je Netanjahu.

Ukrajina je od prošle godine u više navrata zatražila od Izraela da pošalje razne vrste oružja, uključujući sisteme protivvazdušne odbane, ali je Tel Aviv odbio sve zahtjeve Kijeva.

Vlasti Izraela saopštile su da će ta zemlja Kijevu slati samo humanitarnu i “nesmrtonosnu” pomoć. Između ostalog, Izrael je obećao da će pomoći Ukrajini da razmjesti najnoviji civilni sistem za upozoravanje na raketne napade, podsjeća TASS.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i drugi ruski zvaničnici upozorili su na opasnost da se zapadno oružje poslato Ukrajini raširi po drugim regionima. Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov napomenuo je da militarizacija Ukrajine koju vrši Amerika direktno utiče na evropsku i globalnu bezbjednost.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije