Politika

"Svačije strpljenje ima kraj" Dodik odgovorio Marfiju i poručio mu da se prestane ponašati kao predsjednik partije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je BiH prihvatila agreman američkog ambasadora u najboljoj vjeri da će se on baviti svojim, a ne poslom legalno biranih političara u BiH.

Milorad Dodik
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ambasador Majkl Marfi mora da prestane da se ponaša kao predsjednik političke partije u BiH ili advokat islamske zajednice. On je predstavnik SAD i pozivam ga da se konačno počne tako ponašati, jer svačije strpljenje ima kraj – rekao je Dodik odgovarajući na pitanje da prokomentariše saopštenje Ambasada SAD u BiH u kojem su najavljeno usvajanje zakona o NVO i uvrštavanja klevete i uvrede u Krivični zakon Republike Srpske nazvali nedemokratskim.

Pročitajte još

Dodik je istakao da zakoni koje Republika Srpska namjerava da usvoji ne tiču se SAD i postoje u najrazvijenijim demokratskim državama, a jedan će Republika Srpska čak da prepiše iz SAD.

– Ali, izgleda da je upravo taj zakon izvan SAD najveći problem za Amerikance jer bi konačno svi znali gdje završava američka višemilionska tzv. pomoć civilnom društvu. Ako Amerika želi da zna od čega se finansiraju organizacije civilnog društva u svojoj državi, zašto ne može da shvati da i mi želimo isto – rekao je Dodik.

On je naglasio da ne znam o kakvom filmu Marfi govori kad kaže da mu zna kraj, upitavši da nije možda onaj iz Hadžifejzovićevog dnevnika?

“Srpska će usvojiti zakon o NVO”

Dodik je poručio je danas američkoj Ambasadi u BiH da će Republika Srpska usvojiti zakon o NVO i da njihovo saopštenje to neće spriječiti.

– Zašto njih to toliko boli nemam pojma, ali neka računaju da ćemo mi to uraditi, njihovo saopštenje svakako neće to da spriječi – rekao je Dodik novinarima u Bijeljini, komentarišući saopštenje Ambasade SAD u BiH u kojem su najavljeno usvajanje zakona o NVO nazvali nedemokratskim.

On je naglasio da se očigledno ta vrsta potrebe da stalno nešto nameću zadržava, ali da se vremena mijenjaju i da će ta vrsta bezobrazluka morati jednom da nestane.

– Namjerno hoćemo da prepišemo američki zakon – poručio je Dodik i ocijenio da je cinizam, licemjerje i politička pokvarenost tvrdnja da zakon SAD ne mogu koriste druge zemlje.

Dodik je rekao da se zna da su mnoge njihove organizacije ovdje finansirale mnoge političke procese i događanja, zna se i da to nikada nije bilo evidentirano, zna se da je potrebno da se to uradi i Republika Srpska samo želi da to učini.

– Oni se bave unutrašnjim pitanjima. Šta njega (američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija) briga, nije on taj koji govori u ime građana ni Republike Srpske, niti BiH, on govori u ime SAD i može da se bavi pitanjima koja su za SAD direktno važna, a ne za naše građane – poručio je predsjednik Srpske.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije