Magazin

Svaki vozač ima ovaj problem: Kako najbrže odmagliti stakla u automobilu

Uz niske temperature stiže i problem sa magljenjem stakala. Taj problem ne samo što iritira, pošto se stakla često zamagle odmah nakon što ih obrišete, već vas dovodi i u veoma rizične situacije u vožnji.

Svaki vozač ima ovaj problem: Kako najbrže odmagliti stakla u automobilu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kako najbrže odmagliti stakla?

Koristite klima uređaj. Zato je važno da vam klima uređaj bude ispravan uvijek – ne samo ljeti. Jednostavno, najefikasniji i najbrži način za odmagljivanje stakala je korišćenje klima uređaja.

Objasnićemo kako klima uređaj pomaže kod odmagljivanja stakala, pošto nekim vozačima to može da djeluje nelogično.

Klima uređaj isušuje vazduh, tj. izvlači vlagu iz njega. Tako “suv” vazduh veoma brzo uklanja kondenzaciju sa stakala. Još kada se vazduh zagrije, efekat je znatno bolji.

Zato temperaturu podesite na “najtoplije”, snagu duvanja na maksimum, usmjerite vazduh ka staklima i uključite klima uređaj.

Naglašavamo da ovo nije uputstvo za sve automobile!

Kod nekih (iole novijih) ovaj proces aktivira se potpuno automatski – aktivira se pritiskom na dugme ili okretanjem komande za usmeravanje vazduha na odgovarajuću poziciju. Zato pročitajte uputstvo za korišćenje svog automobila da biste znali koja funkcija čemu služi.

Na primjer, kada pritisnete dugme za odmagljivanje stakala, automatski će se aktivirati klima, ventilator će se uključiti “na maksimum“, upaliće se grijači stakala i usmjeriti vazduh ka staklima.

Pročitajte još

Kod drugih automobila ta procedura je polu-automatska, da se tako izrazimo. Na primjer, klima uređaj i grijači stakala će da se upale automatski, ali vi treba da podesite jačinu duvanja vazduha. Opet – pročitajte uputstvo za svoj auto da biste znali šta i kako treba da se uradi.

U svakom slučaju, činjenica je da se čista stakla manje magle, pa redovnim pranjem unutrašnje strane stakala možete osjetno da ublažite ovu pojavu.

Takođe ne smeta ako primjenite neko od sredstava protiv magljenja. Tu su razni sprejevi i maramice za brisanje kojima se na staklo prilikom brisanja nanosi sredstvo protiv magljenja. Neka su manje efikasna, neka više… Efikasnost zavisi i od pravilnog korišćenja.

Kada su u pitanju “narodna” rješenja, nećemo ulaziti u njihovu efikasnost, ali imate na raspolaganju mnogo informacija i savjeta, pa možete da ih testirate.

Podsjetimo se i da prljav i star filter kabine može u velikoj mjeri da utiče na pojačanu pojavu kondenzacije na staklima.

Isto i kao curenje malog hladnjaka (grijača kabine), koje može da bude neprimjetno, ali ukoliko antifriz curi unutar kabine, on isparava, “lijepi“ se za stakla i time ih čini znatno podložnijim magljenju.

Stoga ukoliko sumnjate da vam se stakla “neprirodno“ magle, potražite tragove curenja antifriza iz grijača kabine, kao što su vlažne fleke na tepihu, slatkast miris (naročito kada radi grejanje) i provjerite da li opada nivo antifriza, Nezavisne novine.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu