Svijet

SVE NAPETIJE U BRISELU Prekinut sastanak lidera EU

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel prekinuo je danas sastanak lidera zemalja članica EU u punom sastavu, pa se razgovori o sedmogodišnjem proračunu i planu za oporavak nastavljaju u manjim grupama, objavio je Mišelov portparol.

SVE NAPETIJE U BRISELU Prekinut sastanak lidera EU
FOTO: FELIPE TRUEBAEPA

Čelnici 27 zemalja članica nastavili su danas u 11 sati sastanak na vrhu na kojem pokušavaju da dogovore novi sedmogodišnji proračun i plan za oporavak o posljedicama pandemije korona virusa.

Mišel je danas na početku sastanka predstavio čelnicima svoj novi predlog i nakon dva sata plenarni sastanak je prekinut i započele su pojedinačne konsultacije. Očekuje se da će se nakon toga čelnici EU ponovno okupiti u punom sastavu.

U prvom krugu konsultacija Mišel je organizovao sastanak s čelnicima Danske, Austrije, Švedske, Holandije, Finske, Njemačke, Francuske, Italije, Portugala i Grčke. Na tom sastanku učestvovala je i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, piše hrvatski Index.

Novi prijedlog

Mišel je u novom prijedlogu promenio odnos bespovratnih sredstava i zajmova. Umjesto 500 milijardi bespovratne pomoći sada predlaže 450 milijardi, a umesto 250 milijardi zajmova sada predlaže 300 milijardi.

Mišel tim prijedlogom očito pokušava da odobrovolji i grupu “štedljivih” zemalja koje se najviše protive ideji da se najveći dio sredstava iz instrumenta EU sljedeće generacije dodjeljuje kao bespovratna pomoć, dok se one zauzimaju da to bude u obliku povoljnih zajmova.