Društvo

"Svi rade fizičko jer im je dosadno" Direktori škola tvrde da zabrana mobilnih telefona daje dobre rezultate

Povećava se broj škola u Srbiji koje su zabranile korišćenje mobilnih telefona tokom nastave.

Telefoni na stou
FOTO: FOTO: PREDRAG DEDIJER / RINGIER

Internim pravilnicima predviđene su i sankcije za učenike kod kojih nastavnik nađe mobilni telefon tokom časa. Direktori škola kažu da se na taj način sprečava ometanje nastave, smanjeno je digitalno nasilje, i poboljšana su postignuća učenika.

Na zabranu mobilnih telefona u školama, baš iz tih razloga, nedavno je pozvao i Unesko, Agencije Ujedinjenih nacija za obrazovanje nauku i kulturu. Kako se navodi u njihovom izvještaju Svjetskog obrazovnog monitoringa za ovu godinu “postoje dokazi da pretjerana upotreba mobilnih telefona smanjuje obrazovni učinak i da previše vremena za ekranom može da ima negativne efekte na emocionalnu stabilnost djece”.

Ne spore da digitalne tehnologije pomažu u učenju, ali navode da na prvo mjesto treba staviti učenika, kao i da upotrebu digitalnih uređaja treba ograničiti. Kao primjer navode Kinu, koja je ograničila upotrebu digitalnih uređaja tokom učenja na 30 odsto, a od učenika se očekuje da redovno prave pauze u gledanju u ekran.

Da li će učenici moći da koriste mobilne telefone u školi u Srbiji je prepošteno da odluče same obrazovne ustanove. Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i to član 83 kaže da je “upotreba mobilnog telefona, elektronskog uređaja i drugog sredstva u svrhe kojima se ugrožavaju prava drugih ili u svrhe prevare u postupku ocjenjivanja jedna je od težih povreda obaveze učenika”.

Preporuka Ministarstva prosvjete je da tu oblast škole urede internim aktima. Zabranu korišćenja mobilnih telefona tokom nastave, prvo su uvele pojedine obrazovne ustanove u Prokuplju, Požarevcu, Vršcu, Subotici, Beogradu. Internim pravilnicima škole su jasno definisale gdje i kada mogu da se koriste mobilni telefoni.

Pročitajte još

Direktori škola kažu da su prezadovoljni učinkom, da su učenici počeli više međusobno da se druže, razgovaraju. Više nema snimanja na čas i kačenja na društvene mreže, što je bio trend među đacima.

“Sada svi rade fizičko, više se druže”

U Osnovnoj školi Mur u Novom Pazaru đaci i nastavnici prije početka časa telefone ostavljaju u ormariće koji se zaključavaju, a uzimaju ih tek poslije nastave, kada krenu kući.

Irfan Ljajić, direktor te škole kaže da su se na taj korak odlučili zbog sve češćeg digitalnog nasilja i da su za to dobili punu podršku roditelja.

Telefoni su zabranjeni tokom nastave od aprila ove godine. Prethodno su nabavili ormariće, koji se zaključavaju, za svaku učionicu, uradili Pravilnik o upotrebi mobilnih telefona, dobili za to pisanu saglasnost roditelja.

– Prezadovoljni smo kako sve funkcioniše. Mislili da ćemo da će biti više otpora kod djece, ali nema. Učenici su sve to lijepo prihvatili. Mislili smo da će donositi duple telefone pa jedan ostavljati u ormarić a drugi koristiti, ali nisu. Ranije smo imali da svaka druga djevojčica ne radi fizičko, imali su razne izgovore. Sada svi rade, jer im je dosadno bez telefona. Sada se više druže u školskom dvorištu na odmorima, razgovaraju – priča Ljajić.

Pravilnikom je definisano da ukoliko učenik koristi telefon na času, uređaj mu se oduzima do kraja školske godine.

– Do sada smo samo jedan telefon oduzeli. Roditelji, a ni učenik nisu dolazili da se žale. Svima su jasna pravilna, roditelji su tražili da tako bude i potpisali saglasnost na to. Djeca su prestala da nose mobilne telefone u školu. Od 30 učenika u odjeljenje u ormariće svaki dan se zaključava najviše 7-8 telefona – navodi Ljajić, piše Euronjuz Srbija.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije