Društvo

Tacnu ne može nositi svako "Moramo da zaštitimo struku koju školujemo kako se to zanimanje ne bi obezvrijedilo"

Ugostiteljske škole u kojima se obrazuju konobari smatraju da bi u najnovijim izmjenama zakona trebalo da bude zadržana stavka prema kojoj je za taj posao potrebna diploma ovog smjera, jer bi u suprotnom bilo obesmišljeno školovanje tog kadra.

Kafić u Podgorici
FOTO: MILOS VUJOVIC/ANADOLIJA

Naime, prema nacrtu izmjena Zakona o ugostiteljstvu RS, koji će se naći pred poslanicima krajem septembra, briše se odredba koja propisuje da konobar u hotelima i restoranima mora da ima odgovarajuću stručnu spremu ili da posjeduje diplomu prekvalifikacije za taj posao. 

Izbacivanje tog uslova iz zakonskih propisa tražili su privrednici jer ne mogu naći dovoljno školovanog kadra na tržištu, uz obrazloženje da je ta odredba i ranije bila mrtvo slovo na papiru.

S druge strane, u obrazovnim ustanovama smatraju da bi taj potez bio svojevrstan presedan jer to nije urađeno ni u jednoj branši, te da bi mogao dovesti čak i do gašenja ovog smjera.

Direktorica Ugostiteljsko-ekonomske škole Prijedor Dražena Mršić istakla je za Glas Srpske da su od resornih ministarstava tražili da član u kojem stoji da kao konobari mogu raditi isključivo radnici sa završenom ugostiteljskom školom ostane na snazi.

– Moramo da zaštitimo struku koju školujemo kako se to zanimanje ne bi obezvrijedilo, a samim tim smanjio upis đaka. Naša škola sada ima jedno kombinovano odjeljenje konobara i kuvara. U zavisnosti od upisne politike i broja učenika, svake druge-treće godine upisujemo i jedno odjeljenje ugostiteljskih i kulinarskih tehničara – kazala je Mršićeva.

Pročitajte još

Dodala je da će u maju ispratiti po odjeljenje zanimanja kuvar-konobar i ugostiteljsko-kulinarski tehničar, tačnije 48 đaka, čiji će trud i rad, dođe li do toga, biti uzaludan.

Da nije prihvatljivo da se na taj način degradiraju oni koji su se školovali za posao konobara, smatra i direktor Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole u Banjaluci Boris Spasojević.

– Veterinar ne može raditi u bolnici, isti princip je i u ugostiteljstvu. Ako želimo unaprijediti turizam i ugostiteljstvo, a to je strategija Vlade RS, onda moramo imati i adekvatne kadrove – kazao je Spasojević.

Isto mišljenje dijeli i direktor Stručne srednje škole u Bijeljini Aleksandar Matić. On smatra da je potrebno uvesti reda u oblast ugostiteljstva, te da ne treba dozvoliti da, pored školovanih konobara, u restoranima rade priučeni kadrovi.

– Ne znam što konobare školujemo ako će u restoranima moći da radi neko ko je bilo koju drugu školu završio. To je besmisleno – rekao je Matić i dodao da je za smjer konobar u ovoj godini vladalo veliko interesovanje, zbog čega su tražili proširenje razreda.

Zamjenik predsjednika i član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS “Horeka” Goran Kurtinović kazao je da je razgovarao sa predstavnicima jedne od ugostiteljskih škola te da su se dogovorili da će u narednom periodu nastojati da pronađu rješenje koje neće biti na štetu ni škola ni privrednika.

– Zajedno ćemo odlučiti da li ćemo vratiti član ili ćemo ga na neki način modifikovati da bude primjenjiv. Ukidanje tog člana je išlo na našu inicijativu, jer ni do sada, iako je to propisano, nije primjenjivan. Da se primjenjivao, mi bismo imali velike probleme u poslovanju zbog nedostatka stručnog kadra – kazao je Kurtinović.

Obuka

Goran Kurtinović je rekao da ugostitelji predlažu da oni koji namjeravaju da rade u ovom sektoru, a nemaju odgovarajuću diplomu, moraju proći obuku.

– Svjesni smo da u našoj profesiji ima i nestručnog kadra, jer smo ovog ljeta zbog manjka radnika bili primorani da zapošljavamo sve one koji su željeli da rade bez obzira na stručnost – kazao je Kurtinović.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu