Društvo

"To bi moglo dati BOLJU ZAŠTITU" Dr Šekler o mogućnosti da treća doza vakcine protiv korone bude od drugog proizvođača

Treća doza vakcine protiv korone, koja bi mogla da nam slijedi već na jesen, trebalo bi da bude drugog proizvođača u odnosu na prve dvije primljene kako bi zaštita od virusa bila bolja, ocjenjuju stručnjaci. Stvar je u tome da cepiva koja su stvorena na različitim platformama gađaju različite delove virusa, pa se njihovom kombinacijom korona virus šire "pokriva", što bolje štiti organizam.

"To bi moglo dati BOLJU ZAŠTITU" Dr Šekler o mogućnosti da treća doza vakcine protiv korone bude od drugog proizvođača
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Dr Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu kaže za Kurir da je on za kombinaciju vakcina jer je u praksi na životinjama potvrdio da se stvara bolja zaštita.

Pročitajte još

– Ne bi me čudilo da primanje treće doze, koja bi bila od drugog proizvođača da bolji nivo zaštite i kod čovjeka jer je tako s vakcinama protiv korona virusa kod životinja. To su činjenice koje su utvrđene kod živine. Različite vakcine različitih varijantnih oblika virusa u kombinaciji su davale višestruko veći stepen zaštite kod živine. Simbolično rečeno – ako koristimo vakcine koje štite i od A i od B, ta kombinacija zaštitiće i od C. Kod živine dajemo žive vakcine i na kraju ide inakrtivsana – bazirana na mrtvom virusu, da bismo produžili zaštitu – objasnio je za Kurir Šekler i dodao da je još nepoznanica da li će na jesen biti revakcinacija.

Kombinacija različitih vakcina za čovjeka, naglasio je Šekler, tek treba da se ispita.

– Nijedna vakcina protiv korona virusa za ljude još nije atenuirana, odnosno živa. Potrebno je mnogo više vremena da se napravi živa vakcina koja bi dobila oblikle koje nisu patogen. A živ virus je najbolji, jer se umnožava i stvara se dugotrajna zašita. Kad se posle atenuirane vakcine da inaktivisana, zagarantovana je mngo jača imunost na virus. Jedna od najperspektivnijih stvari biće da će verovatno uraditi žive vakcine, koje će biti ili u spreju ili se piti, kao što se koriste kod životinja – kazao je Šekler.