Svijet

TOPLOTNI TALAS U MEKSIKU Majmuni padaju mrtvi sa drveća, temperatura iznad 45 stepeni

Meksiko je zahvatio toplotni talas koji pored ljudi, teško podnose i životinje, a od posljedica vrućina umiru i majmuni koji mrtvi padaju sa drveća.

Toplotni talas u Meksiku
FOTO: MIGUEL SIERRA/EPA

Najmanje 138 majmuna drekavca, vrste poznate po specifičnom, glasnom oglašavanju, pronađena su mrtva u državi Tabasko na obali Meksičkog zaliva gdje je temperatura premašila 45 stepeni, prenosi AP.

Zahvaljujući lokalnim stanovnicima pet jedinki je hitno prebačeno u lokalne veterinarske ambulante u kojima se veterinari bore da ih spasu od dehidracije i toplotnog udara.

Majmuni su donijeti u kritičnom stanju, sa dehidracijom i temperaturom. To su simptomi toplotnog udara – rekao je dr Serđo Valencuela.

Lokalne vlasti i volonteri prikupljali su tela poginulih primata iz šuma. Da bi pomogli preostalim životinjama da prežive toplotni talas, oko staništa majmuna stavljaju i kante vode i voća.

Biolog za divlje životinje Gilberto Pozo rekao je za AP da je talas uginuća majmuna počeo oko 5. maja i dostigao vrhunac tokom vikenda.

– Padali su sa drveća kao jabuke. Bili su u stanju teške dehidracije i umrli su za nekoliko minuta – rekao je on.

– U njihovom oslabljenom stanju, takav pad sa visine može dovesti do ozbiljnih povreda koje na kraju ubiju primate – rekao je on.

Zbog toplotnog talasa od marta je smrtno stradalo najmanje 26 ljudi, a veterinari tvrde da su vrućine usmrtile više desetina, a možda i stotine majmuna drekavaca.

Meksičko ministarstvo životne sredine je u ponedjeljak u saopštenju navelo da koordinira napore da se utvrdi uzrok smrti majmuna. Takođe je savjetovalo stanovnike da odmah obaveste vlasti ako naiđu na mrtve životinje.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu