Magazin

Traže razlog da ne dođu na posao: Ovo su top 3 izgovora koji radnici koriste kako bi izbjegli dolazak na radno mjesto

Kako su pozivi da se vrate u kancelariju sve glasniji, radnici traže načine kako da "uhvate krivinu".

Čovjek kuca na tastaturi
FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER

Naime, radnici širom svijeta, a naročito u SAD pretražuju internet u potrazi za izgovorima kako da da propuste posao baš u trenutku kada ih šefovi zovu da se vrate za svoje stolove.

Prema analizi Frank grupe, globalne firme za zapošljavanje, ukupan broj pretraga na Guglu za uvjerljive razloge “da se izbjegne posao” porastao je u poslednje dve godine, premašivši 2 miliona u 2022.

U 2018. ta cifra je bila nešto više od 300.000. Firma je analizirala saobraćaj za preko 10 najpopularnijih termina za pretragu, uključujući više varijacija „uverljivih izgovora za izostanak s posla“.

Neki od najboljih rezultata? Pokazalo se da su to bolest, hitni slučajevi u porodici ili kući, pregled kod ljekara i problemi sa automobilom.

Ovaj porast pretraga dolazi kada rukovodioci izražavaju zabrinutost zbog tihog otkaza i slabljenja produktivnosti, i kako se povećavaju zahtjeevi za povratkom na kancelariju.

Pročitajte još

Radnici u različitim industrijama odbili su da se vrate na puno radno vreme, posebno u velikim gradovima koji iziskuju duže putovanje sa i na posao.

Nedavna analiza Banke federalnih rezervi Njujorka pokazala je da Amerikanci kolektivno štede 60 miliona sati putovanja svakog dana radeći od kuće. Nastavak redovnog putovanja nazad u kancelariju za mnoge znači manje spavanja i manje slobodnog vremena kako bi uravnotežili ostale životne potrebe.

Istovremeno, ovo je period kada se kompanije spremaju za ekonomski pad, a mnoge su usporile ili zamrzle zapošljavanje.

Poseban izazov za poslodavce u narednom periodu biće da pronađu ravnotežu između nastojanja da se poveća produktivnost i podrške dobrobiti zaposlenih.

Kompanije širom sveta eksperimentišu sa četvorodnevnim radnim nedjeljama kako bi riješile ove probleme. Produktivnost je ostala stabilna ili poboljšana u skoro svim organizacijama u ispitivanju u Velikoj Britaniji, dok je druga studija pokazala da zaposleni dobijaju oko sat vremena sna svake noći sa zgusnutim rasporedom, verovatno zato što im je vrijeme manje ograničeno, prenosi Telegraf.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu