Politika

"Trebamo biti ponosni na svoje pretke" Milorad Dodik čestitao Dan primirja

Novoizabrani predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je Dan primirja - dan kada je Njemačka potpisala kapitulaciju u Prvom svjetskom ratu, istakavši da srpski narod treba da bude ponosan na svoje pretke koji su izvojevali veliku pobjedu i ispisali slavne stranice istorije.

"Trebamo biti ponosni na svoje pretke" Milorad Dodik čestitao Dan primirja
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Srpski narod je uvijek težio i borio se za slobodu, ponosno stajao na strani pravde, slobode i antifašizma. Sa ponosom i posebnim pijetetom treba da čuvamo uspomenu na sve naše žrtve, civile i ratnike, koji su junački stradali od 1914. do 1918. godine, a njihove hrabre podvige moramo da prenosimo budućim generacijama, kao i da su mir i sloboda jedini pravi put ka boljoj budućnosti – poručio je Dodik.

Dodik je podsjetio da je srpska vojska izvela odsudnu bitku Prvog svjetskog rata i položila velike žrtve.

– Nikada niko, ni danas ni sutra, ne smije da dozvoli da se ostvare razni pokušaji revizije istorije i da se fokus za krivicu rata prebaci sa osvajačke na srpsku, oslobodilačku vojsku kako to zagovaraju određeni svjetski politički krugovi. Srpski narod je platio visoku cijenu da bi se neko danas igrao sa našim žrtvama, jer je skoro trećina srpskog stanovništva dala život za otadžbinu, ali i za našu slobodu danas – naglasio je Dodik.

Pročitajte još

Prema njegovim riječima, Prvi svjetski rat ili Veliki rat za naše pretke nije bio rat za moć ili dominaciju, već veliki herojski čin pravedne borbe za oslobođenje i ujedinjenje svih Srba.

On je dodao da malobrojni srpski narod sa tako velikim brojem žrtava i grobova rasutih po cijelom svijetu zaslužuje duboko poštovanje i naklon.

– S toga i cvijet Natalijina ramonda, cvijet feniks, s ponosom treba da nosimo na svojim grudima jer je on simbol primirja i srpske vojske, stradanja i iskušenja kroz koje je prošao srpski narod tokom i poslije Prvog svjetskog rata, ali i simbol našeg vaskrsnuća. Slava junacima i hvala im za sve, a nama ostaje sveta dužnost da radom, patriotizmom i ljubavlju prema Republici Srpskoj i svom narodu čuvamo zavjet naših predaka – poručio je Dodik.

Dan primirja u Prvom svjetskom ratu obilježava se u znak sjećanja na 11. novembar 1918. godine kada je u francuskom gradu Kompjenu potpisano primirje, čime je okončan Prvi svjetski rat.

Simbol ovog praznika je cvijet Natalijine ramonde koja simboliše put od poraza do pobjede i vaskrs srpske vojske i države 1918. godine. Ovaj cvijet poznat je i kao cvijet feniks, a osim njega na amblemu je i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cvijeta u znak sjećanja na vojnike koji su prošli albansku golgotu

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije