Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Trivić: Sistemski riješiti problem lažnih diploma u javnom sektoru

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Jedan od razloga za donošenje Nacrta zakona o izmjenama i dopuni Zakona o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava Republike Srpske jeste, prije svega, otklanjanje sumnji u vjerodostojnost podataka o diplomama zaposlenih, posebno najviših funkcionera, navodi se u obrazloženju ovog akta.

Poslanik PDP Jelena Trivić je, obrazlažući u Narodnoj skupštini ovaj nacrt zakona, koji je njen i prijedlog narodnih poslanika Draška Stanivukovića i Nebojše Vukanovića, rekla da se u medijima i svakodnevnoj komunikaciji detektuju slučajevi sumnjivo sticanih diploma funkcionera i zaposlenih u javnom sektoru u Srpskoj, odnosno sumnje u njihove stručne kvalifikacije.

– Cilj je sistemski riješiti ovaj društveni problem i da na osnovu ovog zakona diplome provjerava organ zadužen za vođenje pomenutog registra. Ovo nije stranačko ili pitanje borbe privatnih i javnih fakulteta, već svih nas. Problem lažnih diploma moramo da rješavamo, odnosno moramo provjeriti tačnost podataka o diplomama zaposlenih u institucijama Srpske i da diplome budu javne – poručila je Trivićeva.

Ona je rekla da kupovina diploma nije normalna stvar, te da ne bi smjela postojati sumnja u validnost diploma onih koji rade u javnom sektoru i primaju novac svih građana.

– Neka se moji i podaci svih drugih koji rade u javnom sektoru nađu u pomenutom registru. Nije u redu da u javnom sektoru rade oni koji imaju lažne diplome i zauzimaju mjesto građanima koji su ih stekli pošteno – naglasila je Trivićeva.

U tekstu nacrta ovog zakona navodi se, između ostalog, da je neophodno da se izmjenama i dopunama Zakona o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava Srpske u Registru prikupljaju i ažuriraju i podaci o diplomama o stečenoj stručnoj spremi, odnosno uvjerenjima o diplomiranju.

Navodi se i da organ zadužen za vođenje Registra provjeri vjerodostojnost podataka o diplomama zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava Srpske u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona, te da o tome podnese Narodnoj skupštini izvještaj sa informacijama o vjerodostojnosti podataka.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO