Politika

Trivićeva oštro o Dodikovoj politici: Njegova "pijačarska igra" došla je do crvene linije (VIDEO)

Očigledno je krenulo već viđeno. Imam osjećaj da je Dodik spreman za političku trgovinu i nove odluke u NSRS. Već viđena predstava.

Jelena Trivić
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Ovo kaže predsjednik PDP Branislav Borenović, pa dodaje:

– Imam osjećaj da se Dodik povlači, da on trguje da traži neku slamku spasa za neke svoje poteze u koje nas je uvukao zajedno sa svoji partnerima iz “trojke” i jednim dijelom međunarodne zajednice. Sve su oni ovo zakomplikovali pa neka i razrješe situaciju u koju su nas doveli, jer je zaista vrlo teška po Republiku Srpsku.

– Nemamo sudije u Ustavnom sudu, izbacio je srbe iz Ustavnog suda, Dodik je izbacio Srbina iz savjeta ministara, dao mu mjesto u upravi. Vrlo neozbiljno i ostavio je bez ministra Republiku Srpsku , danas smo najzaduženiji i danas Rpeublika Srpska ne dobija grant sredstva – izjavio je Branislav Borenović, predsjednik PDP.

Predsjednica Narodnog fronta, Jelena Trivić, kaže da Milorad Dodik ne zna šta hoće i da vodi “pijačarsku politiku”.

– Mislim da on još nije izašao iz te pijačarske politike, neka se ne uvrijede časni ljudi koji svoj dinar zarađuju radeći na Tržnici, ali država i vođenje države nije pijaca. Ono što je sigurno da kako god se završi ova politička kriza, Republika Srpska će biti na gubitku, jer ju je Dodik gurnuo u poziciju da je regionalni problem – rekla je Trivićeva.

Dodikove izjave su na fonu političkog licemjerstva, i služe za dnevnopolitiku upotrebu, kaže analitičarka Tanja Topić.

– Mi imamo da je ta vrsta političkog licimjerstva obilježje političkog ponašanja ovdje. Ja ću podsjetiti, ako ćemo se fokusirati na ovu zadnju krizu za koju se kaže da je najdublja kriza, a vezana je upravo za Ustavni sud BiH.

Krajem juna Milorad Dodik je rekao da je SDA islamizirala politički sistem BiH i delegitimisala Ustavni sud zajedno sa strancima. Danas čujemo da je SDA bila vrlo konstruktivna u ranijoj političkoj saradnji i mnogo konstruktivnija nego današnji koalicioni partneri “trojka” – podsjetila je Topićeva.

Pročitajte još

Ona podsjeća i da je Dodik donedavno “bakirovcima” nazivao svakog ko je imao bilo kakavu saradnju sa SDA, a sada mijenja mišljenje o toj političkoj opciji.

– Za sve političke oponente iz Republike Srpske koji su u jednom trnenutku sarađivali i i bili u jednoj vrsti koalicije ili partnerstva sa SDA , da su etiketirani, optuživani, da su “bakirovci” da su izdajnici koji ne prate tu srpsku patriotsku liniju u politici. Danas slušamo drugačije izjave tako da te izjave nemaju konstantu, one se mijenjaju u zavisnosti od dnevnopolitičke upotrebe i vidimo da one služe uvijek zapravo za povlačenje ručne u onom trenutku kada dosegnete tu takozvanu crvenu liniju po kojoj se ova politika kreće decenijama – zaključila je ona.

Svi sagovornici su jedinstveni u ocjeni da je Dodik ponovo spreman na povlačenje nakon još jedne u nizu političkih kriza koje je sam izazvao neodmjerenim izjavama i odlukama čije donošenje je inicirao u NSRS.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu