Svijet

TVRDI DA JOJ JE PRIJEĆENO SMRĆU Kolesnikova: Rekli su da će me izvesti iz zemlje ŽIVU ILI U DIJELOVIMA

Istaknuta bjeloruska opoziciona aktivistkinja Marija Kolesnikova optužila je danas vlasti u Bjelorusiji da su joj prijetili smrću ako ne okonča proteste protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka.

TVRDI DA JOJ JE PRIJEĆENO SMRĆU Kolesnikova: Rekli su da će me izvesti iz zemlje ŽIVU ILI U DIJELOVIMA
FOTO: TATIANA ZENKOVICH/EPA

Kolesnikova je u saopštenju koje je objavio njen advokat rekla da su joj agenti bjeloruskog obavještajnog komiteta stavili kesu na glavu i odvezli je do granice sa Ukrajinom i da je bila uhapšena, prenosi Rojters.

– Prijetili su da će me ubiti. Rekli su da će me, ako odbijem da dobrovoljno napustim teritoriju Bjelorusije, izvesti iz zemlje u svakom slučaju – živu ili u dijelovima – navela je ona.

Pročitajte još

Kolesnikova je od nacionalnog istražnog komiteta zatražila da ispita policajce KGB-a zbog optužbe za otmicu, nezakonito zadržavanje i prijetnje ubistvom.

Kolesnikova je vodeći član Koordinacionog savjeta koji čine opozicioni aktivisti koji zahtjevaju nove predsjedničke izbore, a kako se navodi, uhapšena je u ponedjeljak i uništila je svoj pasoš na ničijoj zemlji između Bjelorusije i Ukrajine kako bi spriječila protjerivanje.

Kolesnikova, koja je i dalje zatvorena u Minsku, optužena je za podrivanje nacionalne bezbjednosti i kao dio krivične istrage protiv viših članova Koordinacionog savjeta.