Gradovi

U Prijedoru od 22 omladinska projekta, 14 čeka bolje vremenske uslove

Od 22 projekta omladinskih organizacija i neformalnih grupa mladih, koji su u prošloj godini sufinansirani iz budžeta grada Prijedora, samo osam je realizovano i potkrijepljeno izvještajima, dok se za realizaciju 14 projekata čekaju bolji vremenski uslovi, podaci su Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora.

U Prijedoru od 22 omladinska projekta, 14 čeka bolje vremenske uslove
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Budući da je novac organizacijama uplaćivan u različitim fazama, uslijedila je i različita dinamika realizacije projekata. Neke organizacije će u ovom mjesecu tek početi sa realizacijom projekata, budući da su limitirane vremenskim prilikama – navodi se u informaciji o izboru i realizaciji projekata omladinskog sektora grada Prijedora u 2020. godini.

Pročitajte još

Na javni konkurs za izbor najpovoljnijih projekata u oblasti poboljšanja položaja mladih, u skladu sa Pravilnikom o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava za projekte mladih, u avgustu prošle godine prijavljeno je 26 projekata, od kojih je sufinansiranje odobreno za 22, a četiri su odbijena usljed formalnih nedostataka.

Od 50.000 KM namijenjenih u ove svrhe, iz budžeta grada izdvojeno je 41.400 KM.

– Određene organizacije su dobile znatno manji iznos sredstava od traženog u projektu, usljed čega su dobijena sredstva usmjerena na pokrivanje osnovnih troškova funkcionisanja i realizaciju manjih aktivnosti – napominje se u informaciji.

Usljed situacije prouzrokovane pandemijom, komisija za praćenje sprovođenja projekata nije izvršila monitoring, nego je realizacija praćena ili pisanim izvještavanjem ili u telefonskim kontaktima, na osnovu čega je Odjeljenje za društvene djelatnosti i sačinilo ovu informaciju.

sufinansiranih sa 17.700 KM, što je prvi put da je broj neformalnih grupa veći od broja formalno registrovanih udruženja.

Među odbijenim aplikacijama, jedna je Udruženja građana “Rusag”, a tri su triju neformalnih grupa.

U budžetu grada Prijedora za ovu godinu stavka sufinansiranje projekata omladinskih organizacija i programa mladih je 50.000 KM, kao i lani.