Društvo

U strahu od nestašice i poskupljenja: Građani Srpske NEMILICE KUPUJU brašno

Zbog straha od poskupljenja hrane i eventualne nestašice građani Srpske su proteklih dana pojačali kupovinu, a uglavnom kupuju veće količine brašna, i po nekoliko vreća odjednom.

Brašno
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Plaše se da bi, zbog sukoba između Rusije i Ukrajine, moglo doći do drastičnog poskupljenja pšenice, samim tim i brašna, pa žele da se na vrijeme obezbijede.

– Kupila sam tri vreće od po 25 kilograma, zlu ne trebalo. To mi može biti par mjeseci, a do tada će se znati kako će se sve ovo u svijetu završiti. Takođe, brašno često poskupljuje, pa je, za one koji mogu, bolje da naprave neke zalihe po nižoj cijeni – kaže Milosava K. iz Banjaluke.

A posljednje poskupljenje desilo se upravo juče, tako da je vreća od 25 kilograma namjenskog brašna tip 500 sa 26 otišla na 28 KM.

Početkom godine, njegova cijena je u prosjeku iznosila oko 22 KM, što znači da je za samo dva mjeseca ova životna namirnica poskupila za više od 25 odsto.

Pročitajte još

Kako kažu u Udruženju mlinara RS, ovo poskupljenje nije posljedica dešavanja u Ukrajini, nego usklađivanja cijena brašna sa poskupljenjem pšenice.

– Cijenu brašna ne formiramo po najnovijim cijenama pšenice, nego po cijeni zaliha koje imamo, odnosno po cijenama po kojima trenutno nabavljamo pšenicu. A trenutno uvozimo pšenicu po 312 evra po toni iz Mađarske. Zasad, pomenuti sukob nema nikakvog uticaja na cijene kod nas – ističe za Srpskainfo predsjednik ovog udruženja Zoran Kos.

Dodaje da nema potrebe da građani gomilaju vreće brašna po stanovima.

FOTO: RTV PRIJEDOR/SCREENSHOT
FOTO: RTV PRIJEDOR/SCREENSHOT

– Činjenica je da ljudi ovih dana prave zalihe brašna, bez ikakve potrebe. Kad je riječ o potrebama našeg tržišta, mi ćemo vlastitom proizvodnjom dogurati do sljedeće žetve. Takođe, Srbija nije prekinula izvoz pšenice, a imaju viška ove žitarice, pa nije potrebno da se prave zalihe – poručuje Kos.

Poskupljuju energenti

Mlinari se nadaju da do sljedeće žetve neće biti značajnijih poremećaja u cijeni pšenice.

– A šta nova žetva nosi, niko ne zna. Svi energenti poskupljuju i slobodno možemo reći da više neće biti jeftine pšenice. Mislimo da u narednoj žetvi startna cijena neće biti ispod 250 evra, a u prošloj je bila 170 evra po toni. Ako u narednom periodu pšenica značajnije poskupi, onda ćemo i mi morati povećati cijenu brašna – ističe Kos.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu