Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Uz Predraga Tošića kulinarski zanat sve popularniji među mladima: Biti dobar kuvar je u trendu

Banjaluka
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Srednja Ugostiteljska škola jedna je od najtraženijih među mladima, a dio zasluge za to svakako pripada profesoru i poznatom kuvaru Predragu Tošiću.

Tošić je posljednjih godina jedno od omiljenih televizijskih lica, brojnim kulinarskim emisijama osvojio je simpatije građana, a svoje gastronomsko umijeće iznova dokazuje i pred strogim žirijem na raznim svjetskim takmičenjima. Nagrade osvajaju ne samo njegova jela, već i njegovi učenici koji tradicionalno u Banjaluku donose zlatne medalje sa kulinarskih nadmetanja.

Predrag Tošić ovim zanatom se bavi pune dvije decenije i pravi je uzor mladim generacijama, zbog čega učenici sve više upisuju smjer kuvar u Ugostiteljsko- trgovinsko-turističkoj školi.

– Kulinarski tehničari su zaista traženo zanimanje posljednje dvije godine, ali i konobari postaju sve popularniji. Vjerovatno su i roditelji i đaci shvatili da sa ovim zanimanjima imaju sigurno zaposlenje, da pored plate mogu računati i na bakšiš, a mnogima se otvaraju vrata i za rad u inostranstvu – kaže Tošić, dodajući da njihovi učenici već na praksi, u drugom razredu počinju zarađivati, jer ih zovu iz restorana i hotela da rade.

Svoje učenike Tošić hvali gdje god se pojavi,  podržava ih u odlasku na takmičenja, a uz poruku “zanati su opet u modi” promoviše ugostiteljsku struku.

Foto: Dejan Božić/ RAS Srbija

– Roditelji se bune da im djeca upisuju trogodišnju školu, jer žele da ona kasnije nastave sa obrazovanjem, a ja im pokušavam objasniti da sam isto završio trogodišnji smjer i onda sam uporedo radio, dalje se školovao i završio fakultet – govori Predrag.

Mada mnogi smatraju da je upravo ovaj banjalučki kuvar svojim pozitivnim stavom i predanim radom najviše uticao na mlade da se zainteresuju za obrazovanje u toj struci, Tošić je skroman.

– Koliko god da bih volio, ne vjerujem da sam toliko zaslužan. Učenici i roditelji me prepoznaju sa televizije, jer ne postoji danas kanal na kojem se ne puštaju kulinarske emisije i kuvari postaju zvijezde poput glumaca. Pretpostavljam da to dosta utiče na mlade, ali presudna je dobra zarada u ovom poslu – govori poznati gastronom.

Maturante Ugostiteljske škole, dodaje on, već su zvali da preko ljeta rade u Hrvatskoj, tako će oni direktno iz đačke klupe dobiti posao i željeno iskustvo, što samo pokazuje koliko su školovani kuvari i konobari traženi na tržištu.

Saradnja sa poslodavcima

Veliki pomak srednje škole su napravile sa Unijom poslodavaca, ističe Predrag Tošić, sklopljen je ugovor da mladi kuvari, poslastičari i konobari imaju praksu kod domaćih zanatlija za šta će biti novčano nagrađeni.

– Đaci će kasnije ostajati da tu i rade, dobijaju siguran posao i neće više biti jaza nakon zavšretka škole i prilagođavanja na praktičan rad u nekom kolektivu. Tako će od iduće školske godine biti i za sve ostale zanate – kaže ovaj poznati kuvar.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO