Društvo

"Van radnog mjesta mogu imati drugačije mišljenje" Dr Sazdanović poručio da je obaveza ljekara da preporuče vakcinu

Profesor Predrag Sazdanović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, kaže da će prvi ginekolog akušer koji bude dobio prijavu jer nije preporučio vakcinaciju i izazvao bolest sa smrtnim ishodom, opametiti sve ostale ljekare da to učine.

"Van radnog mjesta mogu imati drugačije mišljenje" Dr Sazdanović poručio da je obaveza ljekara da preporuče vakcinu
FOTO: DANIEL POCKETT/EPA

Predrag Sazdanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da prije svake priče treba razjasniti nekoliko činjenica.

– Da, virus postoji, mnogi još negiraju da postoji. Ako sad nije jasno, kad će biti jasno. Da, virus ubija, pogotovo rizične grupe, što su i trudnice. Treća stvar: da, postoji vakcina koja brani od najtežih oblika. Četvrto: ne, niko nije umro od vakcine protiv kovida. To ne postoji. Da to raščistimo – istakao je Sazdanović.

Podsjeća da je krajem marta – početkom aprila udruženje ginekologa u Srbiji, na preporuku SZO i drugih svjetskih organizacija, dalo preporuku o vakcinaciji trudnica.

Pročitajte još

– Stvar je jednostavna, nećemo samo da pričamo o trudnicama, nego o svima. Zakonska obaveza u primarnoj zaštiti izabranih ljekara je – da li se radi o starijima, deci, trudnicama – da prate preporuke i preporuče vakcinaciju. Ako to ne urade, snosiće krivičnu i materijalnu odgovornost za nešto što su učinili ili nisu. Samo ih podsjećam, oni znaju svoje obaveze. O etičnosti i Hipokratu ne želim da govorim – naglašava Sazdanović.

Ističe da struka mora da se uozbilji i da “na radnom mjestu mora da poštuje ono što je država propisala”.

– Možete imati mišljenje svoje, ali van radnog mesta. Ovde je reč o odgovornosti – smatra državni sekretar Ministarstva zdravlja.

Ponavlja da je izabrani lekar onaj kome pacijent veruje dodajući da oni imaju zakonsku obavezu da preporuče, a da je na pacijentu da li će preporuku prihvatiti.

– Ovaj virus je u ovom talasu napao trudnice. Šta mislite, da virus mutira, a veoma je mutagen, i napadne dječju populaciju, školsku? Šta ako u nekom talasu budemo imali vesti o djeci koja nisu zaštićena a preminula? – upitao je Sazdanović.

Istakao je da “prvi ginekolog akušer koji bude dobio prijavu jer nije preporučio vakcinaciju i izazvao bolest sa smrtnim ishodom opametiće sve ostale lekare da to učine”.

– Poruka je jasna: radite svoj posao profesionalno, vaš posao je da preporučite vakcinu, a lično mišljenje je da li vjerujete ili ne – naveo je državni sekretar Ministarstva zdravlja.

Govoreći o zdravstvenom stanju bebe čija je majka preminula od posledica kovida u Kragujevcu, Sazdanović kaže da je umjereni optimista.

– Beba je stabilna, imamo umereni optimizam, dobija na težini, ima oko 1.650 grama, kiseonik je smanjen, moramo biti oprezni. Ovo je nova situacija, beba je negativna, dajte vremena da sve ovo bude kako treba -rekao je Sazdanović.

Dodaje da je već danima više od 30 odsto uzoraka pozitivno od ukupnog broja zaraženih, što je mnogo i stvara pritisak na zdravstveni sistem.

Prihvati notifikacije