Magazin

(VIDEO) Savjet profesorke sa Harvarda: Da li važi Marfijev zakon kada donosimo najvažnije životne odluke

Zovu je i „majka svjesnosti“, a napisala je pet knjiga na tu temu. Zbog svojih istraživanja dr Elen Langer je dobila i tri prestižne nagrade.

studenti , mladi
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Već dugi niz godina studenti su je birali kao jednu od omiljenih profesorki na Harvardu.

U jednom podkastu dr Elen Langer je govorila o tome kako treba donositi važne životne izbore.

– Umjesto da gubite vrijeme u stresu zbog donošenja prave odluke, donesite odluku ispravno. Nasumično birajte. Sad, možete nasumično izabrati da li želite Almond Džoj (čokoladica) ili Snikers. Nikog neće biti briga, zar ne? Potpuno je ista stvar kada donosite odluku da li da se udate ili ne, prihvatite posao ili ne. Možeš živjeti samo jedan život. I da postoji neki magični način na koji bih mogla da živim kao neko ko je imao troje djece, a zatim kao neko ko nije imao djecu, možda bih mogla i da napravim poređenje. Ali to nemaš na raspolaganju. Tako, svojim studentima kažem – da li da ideš na Harvard ili na Jejl? Recimo, doneseš odluku da se upišeš na Harvard, pa se ispostavi da je užasno. Oh, volio bih da sam ipak otišao na Jejl. Nema načina da znaš da li bi Jejl bio gori, bolji, isti. I zato je žaljenje tako bezumno, jer pretpostavljaš da je izbor koji nisi napravio – bolji – rekla je ona.

Pročitajte još

Elen Langer je stekla doktorat na Univerzitetu Jejl iz oblasti socijalne i kliničke psihologije, a profesorka je psihologije na Harvardu od daleke 1977, piše Nova.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije