Politika

Vigemark: Izmjenom Izbornog zakona niko od političkih aktera neće dobiti ono što želi

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunar Vigemark osvrnuo se na izmjene izbornog zakonodavstva nakon jučerašnjeg sastanka u Sarajevu, kazavši da politički akteri moraju biti svjesni da niko neće dobiti ono što želi i da svi moraju biti spremni da nešto izgube usvajanjem izmjena.

Vigemark: Izmjenom Izbornog zakona niko od političkih aktera neće dobiti ono što želi
FOTO:DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

U proces donošenja izbornog zakonodavstva uključeni su svi relevantni politički partneri u Bosni i Hercegovini. Sljedeći korak je da nastavimo proces uključivši sve političke procese, kako bi svi predstavili šta žele i kako bismo našli zajednički kompromis – kazao je Vigemark.

Naveo je da je ostalo malo vremena i da taj problem trebaju rješavati političke partije, a da je Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini zajedno s drugim akterima tu da pomogne.

– Ova zemlja treba nastaviti raditi ukoliko želi postati članica Evropske unije i napraviti progres. Ovo je krucijalni momenat. Za sve zemlje Zapadnog Balkana je vrlo bitno da prate strategiju, a to važi i za Bosnu i Hercegovinu – rekao je Vigemark, dodavši da je osim izmjena izbornog zakonodavstva bitno biti posvećen ekonomskim reformama.

Dodao je da ne postoji specifičan plan ukoliko do promjena izbornog zakonodavstva ne dođe, ali da se nada da se to neće desiti.

– Političke partije su odgovorne za taj proces. Jučer su pokazali da su zainteresovani da nađu soluciju. Prvi put je situacija bila nešto optimističnija – kazao je Vigemark, piše Klix.