Politika

Vučić zabrinut zbog stanja na KiM "U toku je dobro organizovana akcija čišćenja Srba"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se Srbija danas nalazi u najtežoj situaciji i to ne svojom krivicom, te da je u toku opšti napad i dobro organizovana i planirana akcija etničkog čišćenja Srba na Kosovu i Metohiji.

Aleksandar Vučić
FOTO: ANDREJ CUKIC/EPA

Vučić je naveo da se sve to ogleda u policijskim akcijama hapšenja Srba, kao i napadu na Srpsku pravoslavnu crkvu i zdravstveni sistem Srba na Kosmetu.

– Akcija pogroma, progona i etničkog čišćenja koju provodi prištinski režim nad srpskim narodom je dobro organizovana, planirana i suštinski podržana i od pojedinih krugova u međunarodnoj zajednici – rekao je Vučić.

Vučić je naveo da se Srbija nalazi u najtežoj situciji, ne svojom krivicom i neodgovornošću i ne svojom željom da ne bude stabilnost i mir, već svakodnevnim aktivnostima režima u Prištini, ali i onima koji ćute i blagonaklono gledaju na te akcije.

– U ovom trenutku se provodi tiho, ali ne i tako tiho, etničko čišćenje Kosova i Metohije od Srba, na kojem Srbi ne smiju da žive, osim ako se nisu zakleli na vjernost (premijeru samoproglašenog Kosova Aljbinu) Kurtiju, a takvih je srećom veoma malo – istakao je Vučić.

On je rekao da je EU pokušala koliko je moguće da zatraži neku vrstu deeskalacije i da je Srbija ispunila sve što se od nje tražilo da bi do deskalacije došlo.

– Do deeskalacije ne dolazi zato što režim u Priština ne želi, a da li to neki podržavaju, moći ćete da zaključite – rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Pročitajte još

On je naveo da je Priština odavno donijela odluku da sve viđenije Srbe pohapsi ili ubije ili skloni sa Kosova i Metohije.

Prema njegovim riječima, ta akcija je krenula još u Štrpcu 2021. godine kada je uhapšena grupa Srba koji su i dalje u pritvoru, više od godinu i po dana, što je jedinstven slučaj u svijetu, i to zbog navodne zloupotrebe položaja.

– Ćuti Euleks i ćuti cijela međunarodna zajednica. Ja ne mogu da ćutim, jer neću da saučestuvjem u progonu svog naroda time da se pravim naivan, kao mnogi u svijetu. Ta akcija je veoma brižljivo pripremana – rekao je Vučić.

On je naveo da je prvo vršena kriminalizacija srpskog naroda, a u toj akciji su im pomagali mnogi strani, ali i domaći mediji koji su podstaknuti od spoljnih vlada i njihovih specijalizovanih službi.

Vučić je rekao da je vršena kriminalizacija tako da se o Srbima na sjeveru nije govorilo kao o ljudima, nego kao o kriminalcima.

On je pokazao mapu djelovanja kosovske policije na sjeveru Kosova i koje lokacije su zauzeli.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije