Politika

"Za to nema međunarodnu podršku, čak ni od Srbije" BBC o suđenju Dodiku i njegovim težnjama ka nezavisnosti Srpske

BBC je pisao o suđenju predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku te o njegovim prijetnjama da će proglasiti nezavisnost Republike Srpske ako Donald Tramp pobijedi na američkim izborima.

Milorad Dodik
FOTO: SRNA

Ističe se da Dodik za ovaj potez “nema međunarodnu podršku, čak ni od susjedne Srbije”, te da ima vrlo malo prostora da preduzme takav korak.

BBC navodi da je suđenje Dodiku, koji se smatra “saveznikom Rusije”, kulminacija njegovog sukoba sa visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom.

Pročitajte još

– Njegov prethodnik, Valentin Incko, samo je jednom primijenio svoja široka izvršna ovlaštenja, na kraju svojih 12 godina na vlasti. Ali Šmit je od samog početka želio nametnuti svoj autoritet – a Milorad Dodik je jednako bio spreman da ga izazove – navodi se.

Objašnjava se da je Dodik uveo je niz zakona kojima pokušava “delegitimizirati” Institucije BiH u Republici Srpskoj.

– Primamljivo je vidjeti ovo kao uvod u secesiju Republike Srpske – i zaista Milorad Dodik redovno nagovještava da bi mogao proglasiti nezavisnost regiona – navodi se, te se dodaje da je nedavno Dodik izjavio da bi to i učinio kada bi Donald Tramp pobijedio na američkim izborima.

– Međutim, on nema međunarodnu podršku za nezavisnost, čak ni od susjedne Srbije – navodi BBC.

Dalje se navodi da je Šmit upozorio da je Zapadni Balkan postao “potencijalno područje za rusku intervenciju” otkako je Rusija započela svoj rat u Ukrajini, ali da ni on sam ne vjeruje da Dodik ima mnogo prostora da “uradi nešto strateško” i da je nedavno izjavio da Dodik jedino može “da pravi probleme kad god to požele u Moskvi“.

Mnogi sumnjaju da je istinski motiv Milorada Dodika da zadrži osjećaj krize u Republici Srpskoj i produži svoj dugi staž na vlasti iskorištavanjem strahova birača – navodi se na kraju teksta.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije