Društvo

„ZAKAŠNJELA REAKCIJA MOŽE BITI FATALNA“ Dr Jeremić upozorava ŠTA MORATE ZNATI ako se liječite kod kuće

Najčešći simptomi koje pacijenti kod kuće treba da prate i da znaju kada da se obrate ljekaru, ako posumnjaju da nešto nije u redu, jesu respiratorni.

„ZAKAŠNJELA REAKCIJA MOŽE BITI FATALNA“ Dr Jeremić upozorava ŠTA MORATE ZNATI ako se liječite kod kuće
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Otežano disanje, nedostatak vazduha, bolovi u mišićima, uz temperaturu koja ne popušta i lako se vraća poslije uzimanja lijekova protiv temperature  jesu znaci da treba da se jave ponovo ljekaru jer je vrlo moguće da je došlo do razvoja kliničke slike. Najčešće su respiratorne tegobe ali mogu da budu i digestivne.

Gostujući u Beogradskoj hronici dr Ana Jeremić iz kovid ambulante na Voždovcu i prof. dr Dino Tarabar koji radi u crvenoj zoni u bolnici “Dragiša Mišović” poručuju da se pacijenti nikako ne liječe sami i da ne ostaju predugo kod kuće.

– Ako neko ima jako visoku temperaturu 39-40, jak bol u grudima, ako kašlje tri dana je sasvim dovoljno da sačeka da dođe u ambulantu. Ako su u pitanju blaži simptomi, temperatura koja varira između normalne temperature i blago povišene, ako su simptomi kašalj i grebanje u grlu, gubitak čula mirisa to su znaci da ipak može da se sačeka ta tri dana a možda i duže – objašnjava dr Jeremić.

Dodaje da se pacijenti u svakom trenutku mogu javiti telefonom u kovid ambulantu i dobiti savete šta da uzmu od vitamina, terapije i kada da dođu na pregled, piše Kurir.

Doktor Dino Tarabar kaže da je pitanje upotrebe antibiotika u prvih nekoliko dana diskutabilno. Ako se radi isključivo o virusnoj bolesti antibiotici nisu neophodni.

Pročitajte još

– Mi ih uglavnom dajemo kod starijih ljudi gdje očekujemo bakterijske superinfekcije da bi ih zaštitili od novih komplikacija. Nekada virusi koje liječimo antibioticima mogu da nam naprave problem tako što će antibiotici da unište saprofitnu bakterijsku floru pa će se klinička slika pogoršati – objašnjava dr Tarabar.

Dodaje da je mnogo je teško ljekarima na prvoj liniji da procene da li treba dati antibiotik ili ne.

– Klinička slika od prehlade, gripa, kovida u jednom trenutku može biti potupno ista. Nije lako to procijeniti na osnovu prvog kontakta. Potrebno je mnogo više, sagledati pacijenta, videti kliničku sliku, laboratorijske nalaze, krvnu sliku i ce-er-pe. Na plućima ne morate da čujete ništa i to može da zavede – objašnjava doktor.

Naglašava da su u KBC “Dragiša Mišović” imali iskustva da pacijentima kojima su radili rendgen ništa nisu vidjeli i istog dana kada se uradi skener vide obostranu upalu pluća.

– Međutim ne može se svakom pacijentu ni da se radi skener. To nije ni potrebno. Ako iskusan ljekar procjeni da treba onda apsolutno treba jer je velika greška doći kasno. Ako se zakasni i ako dođemo u tih narednih sedam dana, jer smo vidjeli da sedmog dana dolazi do poboljšanja ili pogoršanja, ako dođu u teškom stanju može zaista biti životno ugrožavajuće – ističe dr Dino Tarabar.

Kaže da nekada i ljekari naprave grešku.

– Izgubili smo neke kolege koji su ostajali i duže kod kuće i došli sa teškom upalom pluća, završili na respiratoru i to nije bilo dobro. Zato nije pametno ostajati kod kuće previše dugo i liječiti se kod kuće -poručuje doktor.

Doktor Ana Jeremić kaže da pacijente šalju na rendgen pluća kada god je potrebno i kada čuju nešto što je sumnjivo.

– Kada se pacijent žali na dugotrajan kašalj koji traje tokom celog dana, kada postoji osećaj stezanja, zamaranja, bola, pritiska u grudima a postoji podatak da je možda bio u kontaktu sa nekim ko je pozitivan, febrilno stanje koje traje dva, tri dana obavezno se radi rendgen pluća – objašnjava simptome doktorka Jeremić.