Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ZAKONE KRŠE I VLAST I NAROD Proteklih godina u BiH usvojen niz propisa koje NIKO NE POŠTUJE

Politika
Autor:

Foto: Arhiv Klix/RAS Srbija

Bosna i Hercegovina je proteklih godina usvojila niz različitih zakona u skladu sa direktivama iz Evropske unije, ali je većina njih nakon toga ostala samo mrtvo slovo na papiru!

Praksa pokazuje da smo mnoge zakone proteklih godina donosili samo zato bi ispunili svoje obaveze prema EU, a da pri tome uopšte nismo razmišljali o njihovoj sprovodljivosti, već bi ih ubrzo po donošenju potpuno zaboravili ili iz njih uzimali samo ono što nam u datom momentu odgovara.

Jedan od zakona koji se najviše krši jeste Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja BiH, koji je usvojen još 2009, ali do danas nije u potpunosti zaživio u praksi. Kazne za kršenje ovog zakona kreću se i do vrtoglavih 200.000 KM, a on, između ostalog, zabranjuje mučenje, napuštanje ili izlaganje životinja stresu.

Predviđena je i zabrana klanja životinje bez prethodnog omamljivanja i nadzora stručne osobe, što se u našoj zemlji krši gotovo svakodnevno. To je posebno vidljivo u seoskim sredinama, te za vrijeme tradicionalnog svinjokolja ili klanja kurbana.

Foto privatna arhiva/screenshot Twitter

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS, ističe da ovaj zakon zabranjuje i napuštanje životinje, kao i bolno potkivanje kopitara ili odstranjivanje kandži mačkama, iako se sve ovo u praksi još uvijek radi jer građane nema ko da kontroliše.

On ističe da je nakon stupanja zakona na snagu u domaćinstvima nastavljeno klanje životinja bez prethodnog omamljivanja, a zabilježeno je i na desetine odstrela pasa širom BiH, borbe bikova i slično. Za to niko nije kažnjen.

– Ovaj Zakon predviđa i držanje životinja u adekvatnim uslovima, a kada bi krenuli po selima i vidjeli u kakvim objektima borave životinje pali bi u nesvijest – kaže Usorac.

Dodaje da je ovaj zakon, tako, još jedan u nizu njih koji su doneseni, a koji se ne primjenjuju jer da bi se potpuno sproveo potrebna je armija inspektora, koji bi hodali po selima i “lovili” domaćine koji ga se ne pridržavaju. Usorac dodaje da je BiH vjerovatno jedina zemlja u Evropi, koja konstantno donosi zakone za koje se unaprijed zna da nisu sprovodivi za šta su najviše odgovorni domaći parlamentarci, koji ne razmišljaju o tome šta usvajaju.

– U BiH se nijedan zakon ne poštuje. Recimo, zakoni i uredba koju su donijeli o gorivu i plavom dizelu. Taj plavi dizel koriste željeznice, kamenolomi, rudnici, a poljoprivreda ga ne koristi. Prema tome, on se selektivno primjenjuje ili se nikako ne primjenjuje. Imamo brojne ugovore sa EU koji oni primjenjuju prema nama, a mi prema njima ne. Pa tako, recimo, mi ne možemo izvoziti meso i mnoge druge stvari u EU, a oni kod nas mogu uvoziti, a imamo zakone i propise koji nam to na papiru omogućavaju – kaže Usorac.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Vladimir Usorac

Još jedan od zakona koji se već godinama krši jeste i Zakon o ravnopravnosti polova u BiH. Na ovo su do sada u više navrata upozorili iz CCI, podsjećajući da ni jedna vlada u BiH, od 10 kantonalnih, preko dvije entitetske, pa do Savjeta ministara BiH, ne poštuje ovaj zakon, koji jasno propisuje da zastupljenost žena ne smije biti ispod 40 posto i da se sve ostalo smatra diskriminacijom.

Radmila Žigić, predsjednica Fondacije “Lara”, ističe da se ovaj zakon sprovodi prilično ograničeno i sporo, iako je od njegovog usvajanja prošlo 15 godina.

– Svrha ovog zakona je bila da se postave standardi i osnovni principi za brojne životne oblasti kako bi se dostigla ravnopravnost polova – ističe Žigićeva.

Dodaje da u političkom životu nije obezbijeđeno ravnopravno učešće žena i muškaraca u svim strukturama vlasti.

– Najkritičnija je situacija u izvršnoj vlasti, dok u sudskoj vlasti imamo ravnomjernu zastupljenost žena i muškaraca. U parlamentima nije zadovoljavajuća ali je, ipak, ima – navodi Žigićeva.

Foto RAS arhiva

Radmila Žigić

Među zakone koji se u praksi ne sprovode može se ubrojati i  Zakon o zabrani pušenja duvanskih proizvoda na javnim mjestima i u zatvorenim prostorijama, koji je u RS stupio na snagu još 2004. godine. I pored dobre zakonske regulative i visokih kazni do čak 15.000 maraka, sankcija skoro da i nema.

Zakonom se, između ostalog, zabranjuje pušenje u restoranima, slastičarnama, te drugim mjestima gde se prodaje ili poslužuje hrana. Međutim, svjedoci smo da se danas u skoro svim restoranima, slastičarnama i slično, normalno može zapaliti cigareta, a da vlasnike niko ne pozove na odgovornost za to ili kazni.

I potrošači nezaštićeni

Zbog kršenje zakona u više navrata su reagovali i iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH navodeći da se prava potrošača krše skoro u svim segmentima, uprkos Zakonu o zaštiti potrošača BiH i drugih propisa potrošačke legislative, koji osiguravaju visok stepen zaštite.

Upozorili su da se trend porasta broja žalbi nastavlja iz godine u godinu, što je značajan indikator kršenja prava potrošača od proizvođača, pružaoca usluga, trgovaca i ostalih učesnika koji se pojavljuju na tržištu BiH.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO