Magazin

Zaustavite ih već danas: Profesor neurologije otkriva 4 svakodnevne navike koje uništavaju zdravlje vašeg mozga

Vaša rutina i navike dugoročno mogu da utiču na zdravlje vašeg mozga, tako da mu nesvjesno svakodnevno pomalo štetite.

mozak
FOTO: BRANISLAV MIHAJLOVIC/YOUTUBE/SCREENSHOT

Profesor neurologije dr Rudolf E. Tanzi krivi te nepromišljene rutine da štete vašoj spoznaji i da vas guraju ka neurodegenerativnim bolestima.

Prema pisanju portala “Medium”, baš te svakodnevne navike su toliko normalizovane da su sada postale norma i način života koji se ne samo prihvata već i cijeni. Ovo su četiri svakodnevne navike koje narušavaju vašu spoznaju i pamćenje, koje ljekar savjetuje da zaustavite danas kako biste očuvali zdraviji mozak u budućnosti.

Spasite se osmočasovnog radnog dana

Uobičajeno je raditi najmanje osam sati dnevno. I ne može da se porekne da će vas pritisak i opterećenje kod većine poslova i natjerati da radite najmanje osam sati dnevno.

Za korporacije to je postala norma i zapravo ne postoji posao sa manje radnog vremena, ali ovakav opsežan radni dan ubija vašu produktivnost i moždane ćelije.

Jednostavno niste stvoreni za sjedenje i rad osam sati dnevno. Rad vam je potreban da biste dodali svrhu svom životu i da biste održali svoj mozak oštrim, ali prekomjerni rad i sjedeći način života svakodnevno, malo pomalo, truju vaše kognitivno zdravlje.

Kasni noćni pozivi, dugi sastanci koji se ponavljaju i užurbani vikendi izazivaju ogromna sagorjevanje koje nijedan odmor ne može da izliječi.

Morate da olakšate svakodnevno radno opterećenje da biste poboljšali svoje kognitivno zdravlje.

Evo šta možete da uradite: Slične zadatke smjestite u grupu i uradite ih u jednoj radnoj sesiji. Svakih sat vremena sedenja napravite pauzu od pet minuta. Provedite više vremena u prirodi da biste dobili dovoljno sunčeve svjetlosti, prenosi Telegraf.

Pročitajte još

Ne igrajte na introvertnu kartu

Ako je gužva nešto zbog čega odbijate da izađete iz kuće vikendom i ako ste introvertni do te mjere da vas čak i pomisao na razgovor sa strancem tjera da poželite da imate oklop u koji biste se zavukli, morate da znate da takav stav dovodi do lošeg kognitivnog zdravlja.

Jednostavno je potrebno da se redovno povezujete sa drugim ljudskim bićima za optimalno zdravlje mozga.

Izolacija povećava psihosocijalni stres povezan sa većim rizikom od srčanih i neuroloških bolesti.

Usamljenost povećava rizik od anksioznosti i depresije, što može da smanji vaš mozak. Dakle, zaštitite svoju spoznaju tako što ćete se redovno povezivati sa ljudima.

Dr Tanzi kaže da morate da imate smislene interakcije sa ljudima, pa izaberite nekoga do koga vam je stalo i kome je stalo i do vas.

Evo šta možete da uradite: Planirajte redovne telefonske pozive sa prijateljima. Napravite planove da radite nešto zabavno i aktivno sa vršnjacima vikendom. Isprobajte grupni čas da pronađete ljude sa sličnim hobijima.

Gledanje u ekran će vas dokusuriti

Vaš osmočasovni radni dan stvara još jedan veliki problem koji može dovesti do lošeg zdravlja vašeg mozga. Sjedite i radite ispred ekrana trećinu dana, a zatim se opuštate gledajući televiziju ili igrajući video igricu.

I naš rad i opuštanje praktično su hakovani ekranima. Ali ovo bezumno izlaganje ekranima kvari vaš san, koji vam je očajnički potreban za bolju spoznaju i moždane funkcije.

Potrebno vam je najmanje šest sati sna svake noći da biste dobro funkcionisali sljedećeg dana. Čak i manji nedostatak sna može da uništi vaš fokus, budnost i koncentraciju. Dr Tanzi stoga savjetuje da se odete u krevet čak i sat vremena ranije nego da zakinete san.

Evo šta možete da uradite: Odmorite oči tako što ćete ih zatvoriti na samo dva minuta. Pronađite nove hobije koji ne zahtevaju buljenje u ekran. Smanjite izlaganje plavoj svjetlosti jedan sat prije spavanja.

Pročitajte još

Trka za novcem kao hrčkov točak

Još jedan aspekt našeg modernog života je trka. Trka ko može da postigne više i zaradi najviše novca je beskrajna. Ona je kao točak za hrčka koji će vam oduzeti sve vrijeme i energiju, crna rupa u kojoj će tvoja mladost biti izgubljena zauvijek.

Trka doprinosi stresu povrh napornog radnog dana. Da, višestruki izvori prihoda su dobri, ali morate da budete realni. Radite posao koji obogaćuje vaš život i započnite honorarne aktivnosti koje imaju potencijal da unovčite hobi. Dr Tanzi preporučuje borbu protiv stresa smirujućom mantrom kao što je “Sada sam dobro”.

Evo šta možete da uradite: Postavite pametne ciljeve koje možete lako da postignete.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije