Društvo

Žene danas ne bi trebalo da nose jednu stvar: SPC i vjernici proslavljaju svetog arhiđakona Evploa

Pravoslavna crkva proslavlja svetog arhiđakona Evploa 24. avgusta.

Hram Hrista Spasitelja u Banjaluci
FOTO: MILAN VOLAŠ/ RINGIER

Sveti arhiđakon Evplo je bio đakon u Katani, na Siciliji. Kada je car Dioklecijan poslao na Siciliju vojvodu Pentagura da ubija hrišćane, ovaj ne nađe nikoga jer ono malo što ih je bilo krili su se.

Tada neko optuži Evpla da ide sa nekom knjigom kod potajnih hrišćana i čita im je. Kada su ga izveli na sud, objesili su mu tu knjigu, Sveto Jevanđelje, o vrat i bacili ga u tamnicu. Nakon 7 dana gladovanja predali su ga na muke. Silno su ga tukli gvozdenim motkama, a on im se rugao: „Ove su muke za mene kao paučina, nađite neke ljuće“.

Potom je otvorio Jevanđelje i čitao narodu iz njega. Tada se mnogi obratiše u Hristovu vjeru. Sveti Evplo je posječen 304. godine. Čudotvorne mošti su mu u selu Viko dijela Batonija, kod Napulja. Smatra se da su njegove mošti čudotvorne i da imaju iscjeljivačku moć.

Pročitajte još

Prema mnogim vjerovanjima, žene danas ne bi trebalo da nose nakit. Smatra se da je Sveti Evlpo zaštitnik mislilaca, učenjaka i “ljudi od pera”.

Molitva

Mučenik Tvoj Gospode, Evplo, u stradanju svome je primio nepropadljivi vijenac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobjedi, a razori i nemoćnu drskost demona: Njegovim molitvama spasi duše naše, prenose Novosti Magazin.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu