Društvo

Znanje i informisanje na zavidnom nivou, ali ima i ono što nije: Neka djeca su i po 7 SATI NA DRUŠTVENIM MREŽAMA, u porastu gojaznost i nasilje

Dvije trećine učenika definiše svoje zdravlje kao odlično, a većina adolescenata zadovoljna je svojim životom, ocjenjujući ga prosječnom ocjenom 8,3. Ali, društvene mreže im oduzimaju puno vremena i nisu dovoljno fizički aktivni.

dijete koristi mobilni telefon
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

To su rezultati međunarodnog istraživanja ponašanja u vezi sa zdravljem djece školskog uzrasta, koje je sproveo Institut “Batut” po metodologiji SZO, a podržala ministarstva zdravlja i prosvjete. Na niz zdravstvenih pitanja odgovaralo je oko 4.000 učenika iz 101 osnovne i srednje škole. Ocjena stručnjaka zdravstveno ponašanje, informisanje i znanje školske djece je na prilično zavidnom nivou. Ipak, ima i ono što nije.

Samo trećina fizički aktivan koliko je poželjno

Direktorka Instituta “Batut” dr Verica Jovanović ističe da je samo 30 odsto ispitanih fizički aktivno u mjeri u kojoj bi trebalo da budu.

-Kada je u pitanju korišćenje običnih i elektronskih cigareta i mjera koje bi trebalo primjeniti, na nivou cjelokupne zajednice će svakako uticati na školsku djecu i u svakom slučaju u tom pravcu bi trebalo raditi – poručuje direktorka “Batuta” za RTS.

Mladi na društvenim mrežama

Dr Jelena Gudelj Rakić iz Instituta navodi da svaki 11. učenik, što je oko devet odsto školske dece u Srbiji, na društvenim mrežama dnevno provodi sedam ili više sati.

-Više od 50 odsto djece tokom čitavog dana je u stalnom kontaktu sa svojim bliskim drugovima i drugaricama korišćenjem elektronskih uređaja – naglasila je dr Gudelj Rakić. Digitalno nasilje je u porastu u 44 zemlje obuhvaćene istraživanjem, među kojima je i Srbija.

Pročitajte još

Digitalno i fizičko nasilje – problemi koje treba riješiti

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji (SZO) dr Fabio Skano kaže da je kod dječaka češće fizičko, a kod djevojčica digitalno nasilje.

-Ovo je tipičan primer kako možemo da koristimo nauku da bismo definisali vrstu intervencije i uticali na krivu digitalnog ili fizičkog nasilja među mladima – ukazuje Skano. Istraživanje je pokazalo da dvije trećine učenika živi sa oba roditelja, a najveći broj djece otvoreno razgovara s njima. Isto toliko učenika navelo je da se osjeća opterećeno školskim obavezama.

Gojaznost problem, briga o zubima zadovoljavajuća

Edukacija je neophodna, između ostalog i da bi se smanjila gojaznost. Oko tri odsto učenika je gojazno, a skoro 16 odsto ima prekomjernu telesnu težinu. Ono što ohrabruje, dvije trećine učenika pere zube više puta dnevno.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu