Društvo

NEMA VIŠE GLEDANJA U NEBO Trebinjsko i Petrovo polje pod sistemom za navodnjavanje

Radovi na novom sistemu za navodnjavanje Trebinjskog i Petrovog polja privredni su kraju, a za korištenje novoizgrađenog sistema za ove obradive površine, kao i zubačkog platoa iznad grada, zainteresovanost je pokazalo preko 500 domaćinstava sa ovih područja.

NEMA VIŠE GLEDANJA U NEBO Trebinjsko i Petrovo polje pod sistemom za navodnjavanje
FOTO: GIAN EHRENZELLER/EPA

U trebinjskom Agrarnom fondu navode da je rok za prijavu bio svega pet dana, pa očekuju da će broj zainteresovanih poljoprivrednih proizvođača biti i veći, kao i broj priključaka, pošto pojedinim domaćinstvima, zbog odvojenih i udaljenih parcela treba i po nekoliko priključaka kako bi koristili savremeno navodnjavanje.

Ljudi su, zaista, zainteresovani za korištenje sistema. Ovim pozivom željeli smo da vidimo koliko je zainteresovanih, a rezultati će nam poslužiti kao ulazni podaci za izradu odgovarajućih dokumenata, koji će definisati kako će se organizovati funkcionisanje sistema za navodnjavanje – objašnjava Dutina.

Pravilnikom na nivou RS, čije se donošenje očekuje do jula, trebalo bi biti propisano da se o primarnim cjevovodima i pumpnim stanicama svih sistema za navodnjavanje brine preduzeće „Vode Srpske“.

Foto: Dubravka Čolović/RAS Srbija
Foto: Dubravka Čolović/RAS Srbija

Održavanje sekundarne mreže i dijelova sistema iza mjernih mjesta biće obaveza lokalne zajednice, a radna grupa će predstaviti sve detalje kad se iznađu najbolja rješenja za održiv rad.

– Rješenja će ići u pravcu da sistem bude funkcionalan i neprofitabilan. Nikome nije cilj da nešto zaradi, samo da se pokriju troškovi rada sistema u toku jedne godine, poput troškova za struju, održavanja i neophodnih popravki. Najosnovnije, ono što je neophodno da sistem funkcioniše – ističe Dutina.

Stanovnici sela Pridvorci, čije će parcele biti obuhvaćene novim sistemom za navodnjavanje, očekuju da će to biti novi zamajac razvoju poljoprivrede u pridvoračkom polju.

Foto: Dubravka Čolović/RAS Srbija
Foto: Dubravka Čolović/RAS Srbija

Predsjednik MZ Pridvorci, Lazar Prcović, kaže da se dio parcela i ranije navodnjavao, ali davno prevaziđenom metodom, gravitaciono i kanalima, svega tri mjeseca godišnje.

– S novim sistemom trebali bi imati vodu svih 12 mjeseci u godini, koja će sekundarnom mrežom doći do svake njive i omogućiti korištenje savremenih metoda navodnjavanja “kap po kap”. Svima koji se žele baviti poljoprivrednom proizvodnjom biće omogućeno da to nesmetano rade, bez gledanja u nebo, ili čekanja da voda potekne kanalom – navodi on.

Duško Vujović, rukovodilac sektora za upravljanje proizvodnjom i vodama u Hidroelektranama na Trebišnjici i projektant idejnog rješenja modernog sistema, ranije je rekao za Srpskainfo da će završetkom sistema za navodnjavanje Trebinjskog polja sa vodosnabdijevanjem Zubačkog platoa biti obuhvaćeno oko 1.100 hektara obradivog zemljišta sa preko 10.000 parcela.

Projekat vrijedan preko 15 miliona KM finansira Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, uz kreditnu podršku Evropske investicione banke u iznosu od 85 odsto, 15 odsto je novac iz gradskog budžeta, a HET je uložio oko 3,7 miliona KM.

Dolapi

Prošlogodišnja havarija u HE “Dubrovnik” napravila je problem poljoprivrednicima, pošto su kanali za navodnjavanje bili suvi, a dolapi na Trebišnjici, zbog visokog nivoa rijeke, nisu mogli okretati, pa navodnjavanja nije ni bilo.

Poljoprivrednici su povrtnjake zalijevali vodom iz česmi, što je znatno povećalo račune za vodu, a veće parcele motorima za navodnjavanje. Ove sezone, nakon što su proradili agregati u Platu, dolapi ponovo rade.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu