Kolumne

Dva smo svijeta različita

Nismo svi isti pred zakonom u Republici Srpskoj. Naprotiv, mi i oni smo dva svijeta, različita. Ovakvu poruku javnosti šalju tužioci, koji imaju ogromnu moć kada je u pitanju vođenje istraga.

Dva smo svijeta različita
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Dvostruki aršini, koji se primjenjuju prema običnom narodu i prema onima koji su povlašteni, već godinama stvaraju nepovjerenje građana u pravosuđe. Kada nema povjerenja, onda je društvo na rubu anarhije.

Dok one obične hapse u spektakularnim akcijama i pritvaraju, povlašteni kroz postupke prolaze neprimjetno.

Ne zna se ni kada su uhapšeni, a kada to mediji otkriju, oni su već pušteni na slobodu. Istraga se vodi, a povlašteni pobjegnu preko granice. Čovjek bi pomislio da povlašteni imaju svoje insajdere, koji im šapnu tačno vrijeme kada trebaju nestati i primiriti se.

Isto se dešava i sa sudskim postupcima protiv povlaštenih.

Isključivo se u njihovim predmetima ukidaju presude zbog kardinalnih propusta u istragama, a zatim povlašteni zahtijevaju isplate više desetina hiljada maraka zbog duševne boli, jer su bili u pritvoru.

Da mi i oni nismo isti pred pravosuđem Srpske, potvrdili su, dakle, brojni slučajevi u proteklom periodu, ali oči bodu oni nedavni.

Na prvom mjestu je, naravno, dugogodišnji inspektor Policijske uprave Banjaluka, koji je pred mnogobrojnim očevicima u gradu prvo napao bivšu suprugu, a kasnije je na drugoj lokaciji silovao.

Slučaj nikada ne bi ni dospio u javnost da portal Srpskainfo nije objavio njegove detalje. Nije to najgrđe u svemu, već činjenica da nadležni tužilac nije zatražio pritvor za osumnjičenog, koji je pušten na slobodu.

S druge strane, kada se hapse obični prestupnici, javnost se uredno informiše i od policije i od tužilaštva.

Drugi primjer katastrofalnog propusta je saobraćajna nesreća kod Teslića u kojoj su nastradali članovi porodice Livnjak, majka i starija kćerka, dok su otac i mlađa kćerka na aparatima.

Ovu nesreću skrivio je mladić kome je još ranije oduzeta dozvola zbog prebrze vožnje. Međutim, to nije bilo dovoljno da postupajući tužilac zatraži pritvor za bahatog vozača.

Svojim kardinalnim propustima i duplim aršinima tužioci šalju poruku javnosti da u Srpskoj ipak postoje oni koji su nedodirljivi.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu