Zabava

PUNJENO PILE BEZ KOSTIJU Svečano neobično iznenađenje

Evo ga još jedan jednostavan dan i naizgled komplikovan recept za nedeljni ručak. Iako će ovo izgledati veoma komplikovano, vjerujte mi, kad se uvježbate (nakon trećeg pileta) ovo će biti obični mačiji kašalj ili ipak pileći.

PUNJENO PILE BEZ KOSTIJU Svečano neobično iznenađenje
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Sastojci:

1 pile od oko 2 kilograma

2-3 zelene paprike

2-3 mrkve

1 veća glavica crnog luka

so, biber, aleva paprika, origano

ulje

i naravno mnogo strpljenja i živaca

Priprema:

Pile otkostite, kako se stručno kaže ili po narodski izvadite mu svaku koščicu. To ćete uraditi tako što ga prvo zarežete preko leđa, a onda lagano oštrim nožem pratite uz kosti. Prva prepreka će vam biti krilca, a potom bataci, ali napipajte prstima zglob i lagano nožem zasjecajte dok ga ne odvojite od grudnog koša. Prije nego počnete ovaj posao odsijecite pileća krila na drugom zglobu i ostavite ih za supu, jer će sa ovim ostalim kostima to biti fantastičan pileći bujon, ili temeljac.

Nožem pratite stalno grudni koš, sa jedne a potom sa druge strane. Kada sve to završite, ostaju vam jos krila i karabatačne kosti. Oko njih se treba malo pomučiti. Kosti od krila ćete jednostavno izvaditi tako što zasiječete nožem oko kosti, i to onog unutršneg dijela i rukama samo iščupate kost da se ono meso od krila uvuče unutra, a batačnu, morate zarezati sa strane i lagano izvaditi. Kada dođete do batka presjecite po zglobu i ostavite batak da ostane cijeli.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

E, sad nastupa rapsodija. Raširite meso preko veće dske i lijepo ga začinite solju i biberom. I ostavi te ga u frižideru dok ne pripremite punjenje.

Na ulju, maslinovom ili suncekrotovom, propržite luk sjeckan na režnjeve, mrkvu na tanke trakice i tome dodate papriku, takođe sjeckanu na trakice. Posolite pobiberite i dodate origano. Kad sve omekša sklonite sa vatre.

U to dodate višak mesa, koji vam je ostao kad ste pile koje ste skinuli sa kostiju razvukli na dasku. Mogli ste primjetiti da su neki dijelovi deblji, a nekli tanji. Oštrim nožem poskidajte sve te dijelove da otprilike dobijete istu debljinu mesa, pa taj višak isjeckate nožem na kockice (izgledaće kao da je mljeveno). To dodajte u one paprike, luk i mrkvu, promješajte, pa dotjerajte ukus začinima.

A sad iglu i konac u ruke. Napunite pile, tako što počnete da ga zašivate, da prostite, od trtice prema vratu. postepeno dodavajte smjesu i punite pile. Kad sve završite kod vrata čvrsto uvežite i to je to. Nakon svega pile mora imati oblik kao da je sa kostima, u tome i jeste caka.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Na kraju začinite pile sa vanjske strane mješavinom soli, aleve paprike i bibera. Stavite u odgovarajući sud i prelijte sa dve do tri kašike ulja.

Ostaje još da ga stavite u zagrijanu rernu, na 200 stepeni. Odmah potom spustite temperaturu na 180 i pecite oko 45 do 60 minuta, dok se po njemu ne uhvati ona fina zlatna, hrskava korica.

Iznenađenje nastaje tek kad ga servirate, i pred gostima krenete da siječete kriške. Niko neće vjerovati šta se dešava.

Uz ovo vam ne treba prilog, ali treba čaša dobrog bijelog vina ili piva.

Živjeli.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu