Digitalna Srpska

BONTON ZA ROBOTE Uskoro nacrt koda ponašanja za vještačku inteligenciju

Potpredsjednik Evropske komisije Margret Vestager izrazila je danas uvjerenje da bi nacrt koda ponašanja sa vještačkom inteligencijom mogao biti izrađen u narednih nekoliko sedmica, što bi industriji omogućilo da uskoro iznese svoj konačni prijedlog.

BONTON ZA ROBOTE Uskoro nacrt koda ponašanja za vještačku inteligenciju
FOTO: GRAD TECHIE/YOUTUBE/SCREENSHOT

Vodeće ličnosti u politici i industriji izrazili su zabrinutost zbog vještačke inteligencije.

Vestagerova je izjavila da SAD i EU treba da pokrenu inicijativu za dobrovoljni kod ponašanja koji bi osigurao smjernice dok ne budu razvijeni novi zakoni.

Pročitajte još

– Generativna vještačka inteligencija u potpunosti sve mijenja. Svi znamo da je to nešto što je moćno. Tako da u narednih nekoliko sedmica biće iznijeti nacrt zakona za kod ponašanja vještačke inteligencije – rekla je Vestagerova na konferenciji za medije nakon sastanka Savjeta za trgovinu i tehnologiju EU i SAD.

Zakon EU o vještačkoh inteligenciji sa regulativama za prepoznavanje lica i biometrijsko praćenje i dalje prolazi kroz zakonodavni proces.

Lideri Grupe sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) zatražili su početkom mjeseca razvoj tehničkih standarda za održavanje povjerenja u vještačku inteligenciju te međunarodnu diskusiju o temama poput rukovođenja, autorskih prava, transparentnosti i prijetnje od dezinformacija.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije