Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Brčko: Privredni savjet pokrenuo inicijativu za izmjenu niza zakona

Regioni
Autor:

Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

Privredni savjet Brčko distrikta BiH odlučio je da se započne procedura izmjene Zakona o Privrednoj komori Brčko distrikta BiH, čime će se značajno unaprijediti rad ove organizacije, ali i privrede Brčko distrikta BiH u cjelini, saopšteno je iz Vlade Brčko distrikta.

Među zakonima koji će se uskoro mijenjati je i Zakon o porezu na dohodak s ciljem smanjenja poreza na dohodak i povećanja plata zaposlenih u ovoj lokalnoj zajednici. Za pripremu izmjena ovog zakona zadužena je Direkcija za finansije, a rok do koga zakon treba ući u proceduru usvajanja je 30 dana. Isti rok je određen i za izmjenu Zakona o porezu na dobit, kojim će se sa deset odsto oporezovati privredni subjekti koji dolaze izvan Brčko distrikta radi vršenja neke usluge i radova, a nemaju registrovano sjedište niti poslovnu jedinicu u Brčkom.

Privredni savjet je podržao donošenje Zakona o poslovnim zonama Brčko distrikta BiH i raspravljao o pitanju graničnog prelaza Brčko – Gunja i zatvaranja mosta, te pozvao na hitno rješavanje ovog pitanja u smislu delegiranja problema putem institucija i na državni nivo.

Privredni savjet Brčko distrikta čine predstavnici izvršne, zakonodavne vlasti i realnog sektora, a predsjedava mu gradonačelnik Brčko distrikta.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO