Svijet

BUDITE OPREZNI! Predugo spavanje i drijemanje dovodi do moždanog udara

Osobe koje predugo spavaju ili uživaju u popodnevnom spavanju imaju ozbiljan rizik od moždanog udara, pokazuje kineska naučna studija.

BUDITE OPREZNI! Predugo spavanje i drijemanje dovodi do moždanog udara
FOTO: SHUTTERSTOCK

Istraživanje objavljeno u časopisu Neurolodži pokazuje da osobe koje spavaju duže od devet sati dnevno i drijemaju više od 90 minuta tokom dana imaju čak 85 odsto veće izglede za moždani udar.

Poslijepodnevno drijemanje koje traje više od 90 minuta povezano je sa 25 odsto većim rizikom od moždanog udara u poređenju sa drijemanjem kraćim od 30 minuta dnevno.

Kineski naučnici su šest godina pratili 31.750 muškaraca i žena, čija je prosječna životna dob bila 62 godine na početku istraživanja, koristeći preglede i podatke koje su ispitanici davali o spavanju.

U studiji se zaključuje da spavanje duže od devet sati povećava rizik od moždanog udara za 23 odsto.

Istovremeno, spavanje kraće od šest sati nije imalo uticaj na rizik od moždanog udara.

Studija je uzela u obzir uticaj pušenja, alkohola, vježbanja, pojave moždanih udara u porodici, indeks fizičke mase i druge pokazatelje zdravlja i ponašanja.

Naučnici su utvrdili da je dužina spavanja povezana i sa pojačanim znakovima upala, nepovoljnim omjerom vrsta holesterola u krvi i povećanim obimom struka, što su faktori za koje se zna da povećavaju kardiovaskularne rizike.

Rukovodilac studije doktor Džang Sjaomin, profesor sa medicinskog Fakulteta Tondži u kineskom gradu Vuhanu, poručuje da bi “održavanje primjerene dužine sna moglo biti dobra metoda za prevenciju moždanog udara”.

On objašnjava da dugo drijemanje i spavanje može ukazivati i na neaktivan život što je takođe povezano sa povećanim rizikom od moždanog udara.

Takođe, previše spavanja može biti povezano sa bolešću neke osobe.

U posmatranom periodu, 1.557 osoba obuhvaćenih istraživanjem imalo je moždani udar.