Društvo

Danas je praznik velikih mučenika: Evo šta bi trebalo da uradimo za sreću

Srpska pravoslavna crkva danas se sjeća na stradanja svetitelja i mučenika Trofima, Savatija i Dorimedonta

Crkva
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Današnji dan u crkvenom kalendaru posvećen je trojici hrišćanskih mučenika. Trofim, Savatije i Dorimedont nisu bili istog porijekla, ali im je vjera u Hrista bila zajednička.

Legenda kaže da su Trofim i Savatije uhapšeni za vrijeme praznika u čast boga Apolona kada su pagani vidjeli da se njih dvojica mole Bogu. Izvedeni su pred sud, a naređeno je da im se sudi odvojeno.

Prvo je na ispitivanje izveden Trofim, koji je sve vrijeme odbijao da se odrekne Boga i izjašnjavao se kao hrišćanin. Načelnik je naredio da se Trofim prostre na zemlju i tuče bez milosti. Na tom mjestu upoznao je Dorimedonta. Dorimedont je bio rimski senator koji je skrivao da je hrišćanin kako bi zadržao položaj i ugled. To je koristio da pomaže drugima. Međutim, Dionisije ga je uskoro otkrio, pa je i Dorimedont završio u tamnici sa Trofimom. I Dorimedont je podnio teško mučenje.

Pročitajte još

Nemajući više kako da pokoleba dvojicu hrišćana, Dionisije je naredio da se Trofim i Dorimedont bace pred gladne zvijeri na javnom gledalištu. Prema vjerovanju, sve životinje su odbile da ih napadnu. Nakon toga, na sud su izveli Savatija, koji se takođe izjasnio kao hrišćanin. Sudija je naredio da se svetac okači na drvo.

Nemoćan, mučitelj je naredio da se svecima odsijeku glave i tako je njihovim mukama došao kraj, piše Magazin Novosti.

Vjernici bi prema mišljenju crkve na ovaj dan, znajući za torturu kroz koju su prošla ova tri mučenika, trebalo da se raduju njihovim patnjama i torturi kroz koju su prošli i iz toga izašli jači – sa vjerom u Boga. Iako ovo zvuči teško, prema hrišćanskom shvatanju, oni koji shvataju značenje ovog zahtjeva shvatiće pravu sreću i blaženstvo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu