Društvo

SPC i vjernici danas proslavljaju Svetog Sampsona: Na današnji dan treba ići u crkvu i ne samo to

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici na današnji dan slave Svetog Sampsona Stranoprimca.

Crkva
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Ovaj svetitelj je rođen u bogatoj i uvaženoj rimskoj porodici, što mu je omogućilo da dobije najbolje obrazovanje tog vremena. Posebno se posvetio izučavanju medicine zbog čega je postao poznat kao jedan od najcenjenijih ljekara tog doba.

Iz Rima se preselio u Carigrad u kojem je postao poznat po svojim dobročinstvima. Pružao je ljudima besplatnu medicinsku pomoć, a mnogi su dolazili kod njega i da čuju neku lijepu riječ nade. Kad je čuo za njegova dobročinstva, carigradski patrijarh ga je proizveo u sveštenika.

Pročitajte još

U to vrijeme se razbolio car Justinijan Veliki od, kako se mislilo, neizlječive bolesti. Car se pomilio Bogu koji mu se obratio riječima da će ga Sampson iscijeliti. Tako je i bilo. Car je ozdravio i želio da nagradi plemenitog čovjeka.

– Care dragi, imao sam srebra i zlata i ostalog imanja, no sve to ostavih radi Hrista kako bih činio vječna blaga nebeska – odgovorio je Sampson i zamolio cara da ukoliko želi da ga nagradi neka učini to tako što će izgraditi doma za uboge.

Car je ispunio njegovu molbu. U tom domu Sampson je nastavio da pomaže siromašne i bolesne. U tome domu Sampson je služio ubogim kao roditelj djeci svojoj. Po upokojenju 27. juna 530. godine često se javljao onima koji su ga u pomoć prizivali, piše Magazin Novosti.

Na današnji dan trebalo bi ići u crkvu, činiti dobra djela siromašnima i afirmisati vrlinu davanja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije