Društvo

Izgovorite ove riječi za spasenje duše: SPC i vjernici danas obilježavaju Svetog Jovana Vladimira

Jovan Vladimir je srpski vladar. Bio je knez Duklje, najmoćnije srpske kneževine tog doba, smatra se od 1000. do 1016. godine.

Dvije crkve
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Vladao je tokom rata između Vizantije i Samuilovog carstva. Smatra se da je bio velike pobožnosti, pravednosti i miroljubivosti.

Tokom rane mladosti neko vrijeme je proveo kod vojskovođe koji ga je učio ratnoj vještini, ali u sebi spajao viteštvo i pobožnost koju je osjećao. Izučavao je Bibliju i bio veoma milosrdan prema siromašnima. Za vrijeme vladavine imao je mnogo borba sa jereticima i bogumilima, carem Samuilom i carem Vasilijem.

Pročitajte još

Samuilo ga prevarom zarobio i bacio u tamnicu. Prema vjerovanju tokom tamnovanja javio mu se Božiji anđeo i predskazao mu da će uskoro biti oslobođen tamnovanja, ali da će i umrijeti mučeničkom smrću.

Ubijen je ispred crkve u Prespi, gdje je i sahranjen. Njegova žena Kosara je prenijela njegove mošti u manastir Prečista Krajinska, blizu njegovog dvora na jugoistoku Duklje. Od 1381. godine mošti su čuvane u manastiru Svetog Jovana Vladimira kod Elbasana, a od oko 1995. godine u pravoslavnoj sabornoj crkvi u Tirani.

Vladimirov krst smatra se jednom od hrišćanskih relikvija, a vjeruje se da ga je držao u rukama za vrijeme pogubljenja, piše Magazin Novosti.

Na ikonama se Sveti Jovan Vladimir obično predstavlja kao kralj u vladarskom dijelu sa krunom na glavi, krstom u desnoj ruci, a svojom odrubljenom glavom u lijevoj.

Sveti Jovan Vladimir zaštitnik je grada Bara.

Tropar

Krst svetli koji ti se javio sa nebesa, svima si propovijedao, prosvetivši svjetlo narode, Vladimire slavni, ukrasivši se, obliven krvlju tvojom, udostojio si se počasti Nebeskih, predstojeći Svetoj Trojici: Zato se sa slobodom moli da nas spase.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije