Društvo

Danas je Prepodobni Spiridon Čudotvorac: SPC i njeni vjernici proslavljalju episkopa Trimuntskog, ovo su narodna vjerovanja

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas proslavljaju Prepodobnog Spiridona Čudotvorca, episkopa Trimuntskog.

krst
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ostrvo Kipar je mjesto rođenja i mjesto službovanja ovoga slavnoga svetitelja. Rođen od prostih roditelja, zemljoradnika, i on bi i osta prost i smjeran do smrti svoje. Oženi se u mladosti, i imađaše djece.

Kada mu žena umre, on se sav predade službi Bogu. Zbog svog posebnog blagočešća bi izabran za episkopa u gradu Trimifuntu. No on i kao episkop ne promijeni prosti način življenja, trudeći se sam lično oko svoje stoke i obrađujući zemlju. Na sebe vrlo malo upotrebljavaše od plodova truda svoga, veći, pak, dio razdavaše bijednim ljudima. Božjom silom pokaza čudesa velika: nizvede dažd u sušno vrijeme, zaustavi tok rijeke, vaskrse nekolike mrtvace, iscijeli cara Konstansa od teške bolesti, vide i ču angele Božje, proziraše u buduće događaje i u tajne srca ljudskog, obrati mnoge vjeri pravoj itd. Učestvovaše na Prvom vaseljenskom saboru u Nikeji, i svojim prostim, no jasnim ispovijedanjem vjere, kao i čudesima moćnim, povrati mnoge jeretike u Pravoslavlje. Biješe tako prosto odjeven, da kada jednom na poziv carev htjede ući u carski dvor, vojnik misleći da je neki prosjak, udari mu šamar. Krotki i nezlobni Spiridon okrete mu i drugi obraz.

Proslavivši Boga čudesima mnogim i koristivši mnogo, kako pojedincima, tako i cijeloj Crkvi Božjoj, upokoji se u Gospodu 348. godine. Njegove čudotvorne mošti sada su na ostrvu Krfu.

Pročitajte još

Tijelo Svetog Spiridona ima stalnu temperaturu 36.6 stepeni Njemu rastu nokti i kosa. I što je najčudnije – odjeća koja mu je obučena mijenja se svakih pola godine, zato što se haba kao da ne leži u kivotu već hoda. Čuvar kivota je pričao da se dešava da ključ ne može da otvori bravu kivota. I tada sveštenici znaju – svetitelj jednostavno nije u kivotu, on hoda po ostrvu.

Kivot sa moštima svetitelja sav je okićen darovima onih kojima je svetitelj pomagao. Mjesto gdje se relikvija nalazi je zaključano i čuvar ga otvara samo za pravoslavne poklonike, dok je katolicima dozvoljeno samo da cjelivaju kivot.

Sveti Spiridon bio je sahranjen u Konstantinopolju u crkvi Svetih Apostola da bi poslije Turske okupacije 1453. godine bio prenesen na Krf gdje i danas počiva. Mošti Svetog Spiridona nalaze se u istoimenoj crkvi u centru grada. Prema predanju svetitelj je u nekoliko navrata spasavao ostrvo od epidemija bolesti i osvajača. Mošti se iznose iz crkve i prenose ulicama grada četiri puta godišnje u litijama; na Cvijeti, jer se vjeruje da je 1690. godine mošti svetaca zaustavile epidemiju kuge; na Veliku Subotu, dan kada je Sveti Spiridon spriječio glad na ostrvu 1550. godine; prve nedjelje novembra, na dan kada je 1673. godine Sveti Spiridon sačuvao ostrvo od kuge; i 11. avgusta, na dan kada su 1716. godine Krfljani iznijeli mošti Svetog Spiridona na bedeme grada poslije jednomjesečne opsade Turaka, prenosi Micro Mreža.

Molitvama svetog Spiridona Čudotvoraca, episkop Trimitunskog, Gospode Isuse Hriste Sine Božiji pomiluj nas grešne. Amin.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu