Magazin

Dobili ste novog šefa i ne znate kako da se ponašate: Pročitajte 5 savjeta kako da ostvarite što bolju komunikaciju

Odnos koji na novom radnom mjestu gradite sa svojim nadređenim najvažniji je koji tamo možete uspostaviti. Njihova podrška - ili nedostatak iste - odrediće hoćete li stagnirati ili napredovati.

gradjani suncan dan vrijeme
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Dakle, prilikom promjene radnog mjesta ključno je znati na koji način vaš novi šef upravlja timom kako biste se mogli što prije uklopiti u njegove ili njene planove.

Prema Lari Hogan, menadžerskoj trenerici i autorici knjige “Resilient Management”, postoji pet ključnih pitanja koje bi zaposelni trebali postaviti svom novom šefu.

1. Koji posao ili projekat vam je trenutno prioritet?

– Ovo pitanje je način da dobijete više informacija o problemima koji muče vašeg šefa. Bez obzira na odgovor, steći ćete bolji uvid o tome radite li na rješavanju problema koji su vašem šefu na vrhu prioriteta – tvrdi Hogan.

2. Koje ciljeve biste željeli da tim postigne ove godine?

Gregori Tal, ima više od 15 godina iskustva u odjelu ljudskih resursa. On smatra da je važno postaviti ovo pitanje kako biste tačno razumjeli šta šef želi od svojih zaposlenih.

– Opisi poslova često nisu specifični, tako da trebate čuti direktno od svog nadređenog što je najvažnije za vašu poziciju. Šta više, dobra je ideja da ovo bude redovna tema razgovora, budući da se prioriteti mogu mijenjati – kazao je.

3. Objasnite na koji biste način voljeli komunicirati i dobijati informacije?

Gorik Ng, savjetnik za karijeru na Harvardu rekao je da je ovo dobro pitanje jer nedovoljna komunikacija dovodi do dvosmislenosti. Dvosmislenost dovodi do tjeskobe. Anksioznost dovodi do mikromenadžmenta. Usklađivanje stila komunikacije i učestalosti komunikacije može vam pomoći da izbjegnete mikroupravljanje!

4. “Koji je najbolji način da vam se obratim s pitanjem?”

– Ako ste novi radnik ili imate novog šefa, fokusirajte se na komunikaciju i težite međusobnom razumijevanju. Lakše je uspostaviti novu vezu nego popraviti oštećenu –  tvrdi Ana Gehner, karijerna savjetnica.

Pročitajte još

Zato Gehner preporučuje da pitate svog novog šefa kako zapravo voli da mu se postavljaju pitanja.– Možete razgovarati o svojim potrebama, ali budite otvoreni za povratne informacije. Recite na primjer svom šefu da ne provjeravate poruke nakon radnog vremena. Ako recimo ne volite imati sedmične sastanke jedan na jedan, pitajte bi li bili otvoreni za neki drugačiji pristup. Ponekad vam ono što šef radi može reći više od onoga što ona ili on kažu. Takođe možete posmatrati kako se šef ponaša kako biste stekli bolju ideju o tome kako zapravo funkcioniše – poručuje Gehner.

5. “Mogu li nešto učiniti da ti pomognem da se bolje upoznaš s timom ili prirodom posla?”

Ako je vaš šef taj koji je nov u timu, postavljanje ovog pitanja signalizuje kako ste ovdje da mu pomognete. Njena ili njegova reakcija takođe vam može pomoći da vidite kakav će biti kao vođa tima. Možete puno naučiti iz dobijenog odgovora i kako će izgledati. Ako kažu ‘Ne treba mi pomoć’, nemojte to nužno shvatiti kao znak da vam ne vjeruju, možda zaista nisu sigurni kako im možete pomoći, piše N1.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije