Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

DVA MEDA I KAJMAK Ovo su jedini svjetski zaštićeni proizvodi iz BiH

Društvo
Autor:

Foto: Profimedia

Bosna i Hercegovina ima tri proizvoda na listi Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo kao zaštićene proizvode geografskog područja, i to Hercegovački med, Cazinski med od kestena i od nedavno Romanijski skorup-kajmak, kazao je u petak direktor Instituta za intelektualno vlasništvo BiH Josip Merdžo u sklopu Dana otvorenih vrata koje je taj institut organizovao u Mostaru, Banjaluci i Sarajevu u povodu Svjetskog dana intelektualnog vlasništva.

On je istakao kako je Institut u protekloj godini imao 86 prijava domaćih patenata, a oko 430 međunarodnih i poručio kako svaka zaštita intelektualnog vlasništva daje dodatni kvalitet proizvodu koji se štiti i samim tim na tržištu postiže veću cijenu.

– Treba razlikovati prijavu od objave. Sama prijava je jedan formalni korak, međutim nakon toga slijedi mukotrpno ispitivanje i istraživanje o tome je li to što se smatra patentom zaista patent – kazao je Merdžo i napomenuo kako svaki patent mora biti inovacija, ali svaka inovacija ne mora biti patent.

Ocijenio je kako je na razini Evropske unije oko 32 posto BDP izravno vezano uz korištenje prava intelektualnog vlasništva u prometu roba i usluga i ostalih vrsta industrije i spomenuo takođe primjer Kine koja godišnje evidentira više od milion prijava patenata.

Tokom Dana otvorenih vrata radnici Instituta zainteresovanima su pružili informacije o intelektualnom vlasništvu i njegovoj zaštiti te im podijelili promidžbene materijale.

– Svako ko izravno želi dobiti određene informacije koje se odnose na segment zaštite intelektualnog vlasništva može to danas dobiti u Mostaru, Banjaluci i Sarajevu gdje smo pripremili promo materijale i angažovali naše radnike da o bilo kojoj stručnoj temi koja se odnosi na zaštitu intelektualnog vlasništva mogu dati kvalitetne odgovore – kazao je Merdžo.

Podsjetio je i da je Bosna i Hercegovina punopravna članica Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo, a pridružena članica Evropske patentne organizacije što je, kako je kazao, veliki uspjeh za našu zemlju.

– U prethodnoj godini pripremili smo izmjene i dopune Zakona o patentu koji je trenutno u parlamentarnoj proceduri, a nakon usvajanja tek smo jedan korak do punopravnog članstva u Evropskoj patentnoj organizaciji, što je jedan od preduslova i pristupanja Evropskoj uniji – kazao je direktor Instituta za intelektualno vlasništvo BiH, istaknuvši kako je prošle godine BiH napredovala za devet mjesta na svjetskom indeksu inovativnosti te je s 86. došla na 77. mjesto.

– To naravno nije neka dobra pozicija, ali je ipak napredak u tom smislu evidentan -utvrdio je i dodao kako je u pripremi i nova strategija razvoja intelektualnog vlasništva u čijoj izradi pomažu eksperti iz Svjetske organizacije.

Inače, 2000. godine zemlje članice Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo odredile su 26. april kao Svjetski dan intelektualnog vlasništva s ciljem povećanja opšteg razumijevanja prava intelektualnog vlasništva.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO