Politika

Eskobar o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine: Dogovor u Ohridu pravno obavezujući, iako nije potpisan

Specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da je dogovor postignut u Ohridu prije dva dana korak ka normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, kao i da je pravno obavezujući, iako nije potpisan.

Eskobar o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine: Dogovor u Ohridu pravno obavezujući, iako nije potpisan
FOTO: BUDUCNOSTSRBIJEAV/INSTAGRAM/SCREENSHOT

On je na onlajn konferenciji za medije istakao da je trebalo mnogo hrabrosti i vizije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija da se dođe do toga.

– Ovaj sporazum je pravno obavezujući za obje strane. Iako nije potpisan to je sporazum u svakom smislu – rekao je on i precizirao da to znači u svakom smislu.

Prema njegovim riječima, visoki predstavnik EU Žozep Borelj je jasno stavio do znanja da su se strane obavezale i da će se sprovođenje dogovora odraziti na evropski put obje strane.

– Sporazum je put ka pomirenju Srbije i Kosova. Važno je da pojasnimo kako će dvije strane nastaviti dalje. Implementacija mora odmah da počne i obje strane će imati benefite od toga. Smatram da su najvažnije evroatlantske integracije. Napredovaćemo samo ako sporazum što prije počne da se primjenjuje – rekao je on.

Pročitajte još

Kako je istakao, Srbija mora da radi na ključnim elementima aneksa.

– Za obje strane je važno da se sve preostalo iz Briselskog sporazuma primjeni. To se od obje strane očekuje. Nastavićemo dalje da radimo sa obje strane i našim partnerima – rekao je on.

Na pitanje da li se na sastanku u Ohridu razgovaralo o članstvu KiM u međnarodnim organizacijama, on je kazao da ne može to da kaže, ali da se razgovaralo o svemu što stoji u evropskom prijedlogu.

Eskobar je dodao da je opšta stvar da je EU put i KiM i Srbije uslovljen implemnetacijom sporazuma o normalizaciji odnosa, a da će EU pomno pratiti proces kako sporazum ne bi samo bio prihvaćen, već i kako bi se stvorila pozitivna dugoročna saradnja KiM i Srbije.

Prema njegovim riječima, to što je samit organizovan u Ohridu jeste veliki pokazatelj da Sjeverna Makedonija radi na svom evropskom putu.

On kaže da ideja o formiranju ZSO ne zavisi od EU već od KiM, kao i da u interesu treba da bude boljitak ljudi koji žive tamo, ali da se ne krši ustavnost tzv.Kosova.

– Implementacija sporazuma se očekuje odmah, dijalog će se nastaviti jer želimo da plan o normalizaciji uspe. Želimo interakciju dvije zemlje, da se obje brzo kreću ka evroatlantskim integracijama – zaključio je Eskobar i dodao da samit na Ohridu nije bio o međusobnom priznanju već kako bi se našlo mirno rješenje za pomirenje u regionu.

Govoreći o uticaju Rusije na desničarske pokrete u Srbiji, Eskobar je rekao kako nema dokaza, ali da se zna da Rusija preko medija i društvenih mreža pokušava da učestvuje u narativima desničarskih organizacija koji bi da uspore evroatlanske integracije.

– Vjerujemo da Rusija želi da oteža implementaciju sporazuma, ali ovo je lokalan problem i rješenje mora biti lokalno, a rješenje  je regionalno pomirenje – rekao je Eskobar i objasnio kako Rusija na samitu nije bila pristutna, ni pomenuta.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije