Kultura

(FOTO) Da li znate pravo ime Nikole Tesle? Krštenica krije ISTINU najpoznatijeg srpskog naučnika

Nikola Tesla je bio srpski pronalazač, naučnik i inženjer koji je zaslužan za više od 700 pronalazaka. Rođen je 10. jula 1856. u Smiljanu, a preminuo je u 87. godini u Njujorku.

Nikola Tesla
FOTO: NAPOLEON SARONY/WIKIPEDIA

Za više od vijeka i po, gotovo sve priče o Nikoli Tesli su ispričane, ali ipak jedan dio njegove biografije mnogi ne znaju.

Jedan detalj o njegovom život prvi put se pojavio u javnosti 2019. godine, kada ga je Aleksandra Ninković Tašić, koja s entuzijazmom čuva sjećanja na velike umove srpske nauke i kulture, objavila na Fejsbuku.

Pročitajte još

Ona je objavila odlomak iz jedne knjige, u kom se tvrdi da Teslino kršteno ime nije Nikola, već Nikolaj. – Knjiga koja će se uskoro pojaviti može nositi naziv ISTINA. Našem Nikoli Tesli ona je najpotrebnija. Knjiga je mnogo, ali malo njih pušta da govore Tesla, njegova porodica i prijatelji. Za početak njegova krštenica! Kršten je – kao Nikolaj – napisala je ona i priložila fotografiju.

Ovaj podatak nije poznat široj javnosti, ali nije ni utvrđeno da li je riječ o autentičnoj Teslinoj krštenici.

Najznačajniji Teslini pronalasci su polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator. Takođe, otkrio je jedan od načina za generisanje visokofrekventne struje, dao je značajan doprinos u prenosu i modulaciji radio-signala, a ostali su zapaženi i njegovi radovi u oblasti rendgenskih zraka, prenosi Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu